przepisy z jagodami

Idziemy na jagody! Przepisy na jagodzianki, sernik, frużelinę i owocowe masło

Przepisy Country

Borówka, jagoda czarna, czernica – nie tylko cenny lek, ale i wspaniały owoc. Teraz najświeższy i najpyszniejszy w deserach... Warto wykorzystać go nie tylko do klasycznych jagodzianek!

reklama

Przepis na jagodzianki z kruszonką

Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: łatwe

WEŹ NA CIASTO: •20 g świeżych drożdży •szklankę ciepłego mleka •4 łyżki cukru •3 szkl. mąki •cukier waniliowy •skórkę otartą z ½ cytryny •50 g roztopionego masła NA NADZIENIE: •szklankę jagód (mogą być mrożone) •czubatą łyżkę cukru •½ łyżeczki mąki ziemniaczanej NA KRUSZONKĘ:•2 łyżki miękkiego masła •2 łyżki cukru •łyżkę cukru waniliowego •otartą skórkę z ½ cytryny •3 łyżki mąki •2 łyżki śmietany do posmarowania NA LUKIER: •bardzo czubate 2 łyżki cukru pudru •łyżeczkę soku z cytryny

Rozetrzyj drożdże z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny, zalej ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodaj 2 szklanki przesianej mąki i wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Dodając na przemian roztopione masło i pozostałą mąkę, zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 15 minut. Jagody umyj, osusz, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Nożem wycinaj kwadraty 8 na 8 cm. Nakładaj na każdy sporą łyżkę jagód i sklejaj w koperty. Układaj na posmarowanej masłem blaszce w sporych odstępach, posmaruj śmietaną rozmąconą z wodą i posyp kruszonką (miękkie masło wymieszaj z cukrem i dodaj pozostałe składniki, rozetrzyj w palcach). Wstaw do zimnego piekarnika,  ustaw temperaturę na 180ºC, zamknij drzwiczki i pozwól bułeczkom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku. Piecz przez 15-20 minut na złoto. Ostudź lekko i posmaruj lukrem (utrzyj cukier puder z łyżeczką soku z cytryny).

Przepis na lekko słony sernik

•Czas przygotowania: 30 minut plus chłodzenie
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •200 g herbatników (2 klasyczne małe paczki) •3 czubate łyżki miękkiego masła •250 g mascarpone (zimnego z lodówki) •250 g kremowego serka do smarowania pieczywa (słonego) •¾ klasycznej puszki skondensowanego słodkiego mleka •½ szkl. + 3 łyżki soku z limonki •otartą skórkę z 2 limonek •500 g czarnych jagód •garść liści mięty do dekoracji

Ciastka połam, wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Nie musi być idealny. Wetrzyj w proszek masło i część skórki, żeby otrzymać mokrą kruszonkę. Odsyp sporą garść na potem.

Na dno tortownicy (28 cm) wysyp kruszonkę, wyrównaj i uklep. Wstaw do lodówki na pół godziny. Wymieszaj mikserem mascarpone z kremowym serkiem, mlekiem z puszki i resztą skórki na gładką masę, cały czas miksując, dodaj sok z limonki. Wyjmij tortownicę z lodówki, połowę jagód wsyp na ciasteczkowy spód, wyłóż na nie masę sernikową. Możesz 1/3 masy wymieszać z częścią zmiksowanych jagód, aby zabarwić ją na fioletowo, i ułóż ją na wierzchu. Parę razy postukaj tortownicą o blat, tak aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Udekoruj resztą owoców, miętą i posyp odłożona kruszonką. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

jagodowa frużelina

Przepis na jagodową frużelinę

•Czas przygotowania: 2,5 godziny
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •litr jagód + ½ szkl. •¾ szkl. cukru żelującego •3 łyżki soku z cytryny •otartą skórkę z połowy cytryny •płaską łyżkę mąki ziemniaczanej

Litr jagód zasyp cukrem, dodaj sok i skórkę cytrynową. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny, aż owoce puszczą sok – możesz część jagód lekko ugnieść. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z ¹/3 szkl. zimnej wody. Zagotuj owoce (ale nie doprowadzaj do wrzenia), dodaj rozpuszczoną mąkę i resztę jagód. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, przełóż do słoiczków lub plastikowego pojemnika. Możesz przechowywać frużelinę w lodówce przez parę tygodni. Jest idealna do gofrów, deserów, lodów lub po prostu na kanapki zamiast dżemu.

owocowe masło

Przepis na owocowe masło

•Czas przygotowania: 15 minut
•Poziom trudności: łatwe

WEŹ: •kostkę masła •¾ szkl. cukru pudru •¾ szkl. jagód

Masło wyjmij z lodówki co najmniej trzy godziny wcześniej. Gdy zmięknie, zmiksuj je mikserem na bardzo puszystą masę, stopniowo dodając cukier przesiewany przez sitko. Na końcu partiami dosypuj jagody – możesz zmiksować na wysokich obrotach, aż owoce zupełnie się rozpadną, lub zostawić ich kawałki. Takie masło będzie idealne do posmarowania tostów lub kromek chałki – można je włożyć do słoiczka i zabrać na piknik.

Tekst i zdjęcia: kinga błaszczyk-wójcicka, Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi blog, na którym dzieli się przepisami na Wegetariańskie pys­­zności: greenmorning.pl

Zobacz także: Pyszne przepisy na truskawki: lody, bezy, ciastka i babeczki