#zostańwdomu czytaj e-wydanie - tylko 8,99 zł
reklama
8 rzeczy, które musisz wiedzieć o dezynfekcji alkoholem

8 rzeczy, które musisz wiedzieć o dezynfekcji alkoholem

Naturalna apteczka

Alkohol ma właściwości dezynfekujące, ale tylko ten wysokoprocentowy. Można, a czasem nawet trzeba, rozcieńczać go wodą, ale tylko w ściśle określonych proporcjach. Inaczej płyn nie będzie dezynfekował. Jakie stężenie musi mieć więc alkohol? Jakich proporcji się trzymać? Sprawdź najważniejsze informacje.

1 / 8  Alkohol do dezynfekcji musi być przynajmniej 60-procentowy

Alkohol niszczy bakterie i wirusy, ale tylko wtedy, gdy jego stężenie wynosi minimum 60 procent. Najlepiej wybrać więc spirytus, czyli mieszaninę etanolu 96 proc. z wodą. 

2 / 8  Alkohol do dezynfekcji można rozcieńczać wodą, ale ważne są proporcje

W mieszaninie wody i alkoholu tego ostatniego musi być więcej. Aby mieszanina miała właściwości dezynfekujące, na każdą 1 jednostkę wody powinno przypadać minimum 1,6 jednostki alkoholu. Na przykład do 100 ml wody dodajemy 160 ml alkoholu. Jeśli do mieszaniny dodatkowo dodamy inny składnik, chociażby wyciąg z aloesu, który ma właściwości gojące i nawilżające, do całości dodajmy więcej alkoholu.
 

3 / 8  Wódka nie nadaje się do dezynfekcji

Wódka zawiera od 37,5 do nawet 56 procent alkoholu etylowego. To wciąż za mało, aby mogła służyć do skutecznej dezynfekcji. Podobnie jest z innymi alkoholami o jeszcze niższym stężeniu.
 

4 / 8  Spirytus salicylowy nie nadaje się do rozcieńczania

Spirytus salicylowy składa się w 68 procentach z etanolu (o stężeniu 96 procent) i w 30 procentach z wody. Pozostałe 2 procent to roztwór kwasu salicylowego. Spirytus salicylowy jest więc skuteczny w dezynfekcji, ale nie można dodatkowo rozcieńczać go wodą, jeśli chcemy, aby zachował swoje właściwości.
 

5 / 8  Alkohol nie nadaje się do regularnej dezynfekcji skóry

WHO bezwzględnie odradza dezynfekowanie ciała alkoholem i chlorem. Alkohol silnie wysusza skórę, może powodować podrażnienia lub silniejsze niepożądane reakcje. W kontakcie z błonami śluzowymi (oczy, usta, nos) jest wyjątkowo niebezpieczny. Dlatego powinniśmy unikać wcierania czystego alkoholu wysokoprocentowego w dłonie. Co innego alkohol rozcieńczony wodą. Taką mieszaninę można traktować jako środek do stosowania na skórę, ale wyłącznie w „awaryjnych” sytuacjach, czyli wtedy, kiedy chociażby musimy użyć rąk do jedzenia, a dotykaliśmy klamek, poręczy, przycisków, ekranów dotykowych, często używanych przedmiotów osobistych (cudzych lub własnych) np. telefonów lub kluczy i nie mamy możliwości umycia rąk mydłem. Odradzamy jednak częste stosowanie alkoholu do dezynfekowania skóry.

Dokładne mycie rąk mydłem, przez ponad 30 sekund, jest bezpieczną dla skóry i równie skuteczną metodą usuwania z dłoni bakterii oraz wirusów.

Jeśli musimy użyć alkoholu rozcieńczonego wodą do dezynfekcji rąk, koniecznie nawilżajmy skórę!

Więcej: Naturalny żel antybakteryjny, niszczący wirusy – jak samodzielnie zrobić płyn dezynfekujący do rąk?

6 / 8  Alkohol warto rozcieńczać wodą „na raty”

Alkohol rozcieńczony wodą należy przechowywać w dobrze zakręconej butelce, w zacienionym miejscu i w temperaturze pokojowej lub chłodnej. Płyn nieprawidłowo przechowywany może stracić swoje właściwości. Dlatego warto rozcieńczać alkohol nie „na raz”, ale w małych porcjach, które zużyjemy na bieżąco.

7 / 8  Alkohol rozcieńczony wodą służy do dezynfekcji powierzchni – zachowajmy ostrożność!

Alkohol, który rozcieńczymy wodą, powinien służyć przede wszystkim do dezynfekcji powierzchni. Uwaga! Alkohol jest łatwopalny, paruje, a także w kontakcie ze skórą u niektórych osób może wywoływać podrażnienia lub niepożądane reakcje.

Alkohol może również niszczyć niektóre powierzchnie, dlatego przed użyciem, warto sprawdzić jego działanie na małym kawałku.

Alkoholem warto odkażać często dotykane powierzchnie, ale z umiarem i rozsądnie. Jeśli istnieje konieczność częstego dezynfekowania powierzchni w miejscach, w których przebywa dużo osób, ze wzgledów bezpieczeństwa należy używać profesjonalnych środków, które zwykle nie mają w składzie alkoholu.
 

8 / 8 Alkohol nie dezynfekuje od wewnątrz

Spożywanie alkoholu (mowa oczywiście o alkoholu zdatnym do spożycia, czyli o maksymalnie 50-procentowym stężeniu – inny działa jak trucizna) nie niszczy wirusów w organizmie. Wręcz przeciwnie. Picie alkoholu w dużych ilościach obniża naszą odporność  i odwadnia organizm, co jest dodatkowym obciążeniem. Przy zagrożeniu zarażeniem się koranawirusem wskazane jest ograniczenie spożywania alkoholu, a także ograniczenie palenia tytoniu.

Wzmacniaj swoją odporność i odporność bliskich naturalnymi sposobami: Domowe sposoby na przeziębienie i jak wzmocnić swoją odporność