reklama
konfitura truskawkowa przepis

ABC przetworów: 6 trików, które musisz znać!

Naturalna apteczka

Przygotowywanie konfitur to sama przyjemność. Procedura nie jest skomplikowana, mimo to warto dopracowywać ją z roku na rok. Ze znajomością tych porad będziesz prawdziwą mistrzynią!

jak zrobić konfiturę z

1 / 6  Wybór owoców

Na konfitury najlepiej kupuj owoce zdrowe, świeże, nieuszkodzone, zbierane w pogodny dzień i równej wielkości, dzięki czemu wszystkie usmażą się w tym samym czasie.

 

2 / 6  Owoce zbyt twarde

Te o twardej skórce nakłuj przed włożeniem do syropu lub zblanszuj.

 

3 / 6  Owoce zbyt miękkie

Aby miękkie owoce się nie rozpadły, skrop je wódką.

 

4 / 6  Syrop „do nitki”, „do perły”, „do piórka”

Syrop „do nitki” jest lekki i powoli wylewa się z łyżki. Jest gotowy, gdy z ostatniej kropli powstaje cienka nitka.

„Do perły” jest bardziej gęsty. Podczas gotowania tworzą się w nim pęcherzyki powietrza jak perełki.

A ten „do piórka” w czasie wylewania z łyżki zastygnie w kształcie piórka, kiedy się na niego dmuchnie.


5 / 6  Zbieranie szumowiny

Z konfitur zawsze zbieraj w czasie gotowania szumowiny, inaczej szybciej się popsują.

 

6 / 6  Przygotowanie słoików

Krawędzie słoików i nakrętki zawsze przecieraj alkoholem, żeby lepiej trzymały.

 

Porady pochodzą z książki Wandy Jackowskiej „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak” 

OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA

ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

Zobacz również