

Co zrobić z pestką z awokado i dlaczego to ważne?
Eko życieDuża popularność awokado przyczyniła się do wylesiania lasów deszczowych, osuszania rzek i wyzysku farmerów. Dlatego, jeśli je kupujesz – a są ku temu powody (zdrowe tłuszcze, wysoka zawartość witamin i minerałów) – kupuj rozsądnie i z umiarem. Wybieraj jedynie te owoce, które mają znak eko i fair trade. Nie marnuj ani krztyny! Nawet pestki. Jak ją wykorzystać?
Pestka z awokado – ufarbuj ciuchy
Da delikatny odcień różu. Wystarczy pokroić ją na kawałki, dodać oczyszczoną skórkę i zalać litrem wody. Taką mieszankę trzeba gotować na małym ogniu przez godzinę, następnie można wrzucić oczyszczoną tkaninę i gotować kolejną godzinę. Odstawiamy garnek, wyjmujemy awokado i zostawiamy materiał na noc.
Naturalny piling z pestki awokado
Najpierw wysusz pestkę na kaloryferze albo w ciepłym miejscu. Potem zdejmij łupinkę, a środek rozdrobnij blenderem. Pokruszoną pestkę możesz dodać do żelu pod prysznic, zmieszać z oliwą lub olejem kokosowym.
Pestka? Wyhoduj roślinkę!
Pestkę grubszym końcem wsadź do doniczki z ziemią (czubek powinien lekko wystawać). Przykryj przezroczystą folią, odstaw w ciepłe i jasne miejsce. Po 3 tygodniach pojawią się listki.
Wymasuj się awokado
Pestki są twarde i gładkie, nadają się do masowania stóp czy barków.
Pestkę z awokado wrzuć do kompostownika
Razem ze skórką owocu użyźni ziemię w ogrodzie.
Co jeszcze zrobić z pestki z awokado? Liczy się kreatywność!
Pod łupinką pestki kryje się świetny materiał do rzeźbienia. Z pestek można zrobić świeczniki, a wiosną zamienić je w pisanki.
Jedz odpowiedzialnie i zastępuj awokado lokalnymi superfoods.
Tekst: Magdalena Burkiewicz
Zdjęcia: Shutterstock