weranda.pl werandaweekend.pl

Sałatka z jajkiem poszetowym

Trudność Trudność: Łatwe Czas przygotowania Czas przygotowania: 10 minut Składnik Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta Dieta: Ogólna Danie Danie: Przekąski

WEŹ: 

  • 5 jajek
  • garść różnych sałat
  • garść listków i kwiatów mlecza
  • po kawałku kilku rodzajów serów pleśniowych
  • szklankę ugotowanej czerwonej fasoli
  • pestki słonecznika albo dyni do posypania

PRZYGOTOWANIE:

W niewielkim garnku zagotuj wodę, zmniejsz płomień i dodaj 2 łyżki octu. Wybij jajko do małej miseczki. Zamieszaj wodę z octem, robiąc na środku wir. Wlej jajko z miseczki. Gotuj ok. 3 minut, wyłów łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka. Odłóż je na talerzyk. Sałaty umyj, wysusz i porwij. Dodaj mlecze i fasolkę, wymieszaj. Zrób sos. Do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny i musztardę. Roztrzep, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatę. Posyp pokrojonym
w kostkę serem. Z boku ułóż jajka w koszulkach. Udekoruj kwiatkami mleczy.

Przepis pochodzi z ekozagrody Ciche Wody
Tekst: Beata Woźniak
Stylizacja: Agnieszka Wrodarczyk/ Happy Place
Zdjęcia: Michał Skoprupski