

Testujemy wegańskie jogurty: jaka jest roślinna alternatywa dla produktów mlecznych?
Naturalnie dobreRoślinne jogurty stają się coraz popularniejsze. Nic dziwnego, bo przybywa osób, które z różnych względów chcą wyłączyć nabiał ze swojej diety. Jak smakują wegańskie jogurty i co znajduje się w ich składzie? Sprawdziliśmy.
Naturalny jogurt, ze względu na dużą zawartość białka, wapnia, składników mineralnych oraz dobrych bakterii kwasu mlekowego, jest jednym z najbardziej wartościowych produktów z półki z nabiałem. Ale jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to wcale nie oznacza, ze musicie z jogurtu rezygnować. W sklepach mnóstwo jest roślinnych odpowiedników, produkowanych na bazie miąższu kokosa, soi, rzadziej migdałów czy nerkowców. Dostępne są w różnych wariantach smakowych i można je potraktować jako szybką przekąskę albo składnik innych potraw. Przetestowaliśmy te, które najczęściej znajdziecie w marketach i dużych sklepach spożywczych.

1/ Planton kokosowy vegangurt Ananas&Mango
Owocowy roslinny jogurt wyprodukowany na bazie mleczka kokosowego.
Podoba nam się: Dobry, naturalny skład - co prawda zawiera skrobię, ale to standard w przypadku roślinnych jogurtów. Super, że producent nie dodał cukru, dzięki czemu ten jogurt jest lekko kwaskowaty i orzeźwiający. Nie zawiera też żadnych sztucznych aromatów. To bardzo smaczna przekąska albo jeden ze składników śniadania.
Nie przepadamy za: W tym przypadku nie mamy żadnych negatywnych uwag. Jest tanio (ok. 3 zł za 160 g), smacznie i zdrowo.

2/ Cocoghurt z truskawkami i bananami
Roślinny jogurt na bazie ekstraktu z kokosa z kawałkami owoców i dodatkiem przecieru owocowego.
Podoba nam się: Popularna sieć marketów postanowiła wyprodukować roślinny zamiennik dla klasycznego jogurtu. Jak wyszło? Kremowa konsystencja i owocowa słodycz sprawiają, że ten jogurt świetnie sprawdzi się jako lekki deser. Skład jest dość długi, ale trudno się w nim dopatrzeć szkodliwych substancji; to przede wszystkim ekstrakt z kokosa, przeciery owocowe i kawałki truskawek.
Nie przepadamy za: Za tę cenę (ok.2,50 zł za 150 g) trudno wymagać czegoś więcej.

3/ Go Vege Coco Jogu jagodowy
Wegański fermentowany deser na bazie ekstraktu z miąższu z kokosa z jagodami.
Podoba nam się: W tym jogurcie wyprodukowanym dla sieci Biedronka znajdziemy dodatki, które czynią ją bardziej wartościową, mianowicie: wapń, witaminę D i B12. W jogurtach na bazie mleka występują naturalnie, w przypadku odpowiedników roślinnych powinny zostać "dorzucone" przez producenta. Konsystencja dość rzadka, smak w porządku - klasyczny owocowy jogurt.
Nie przepadamy za: Dodatek cukru jest tu zbędny i sprawia, że trudno polecić ten jogurt osobom będącym na diecie.

4/ Ave Vege roślinny jogurt o smaku banana z nutą wanilii
Roślinny produkt na kremie kokosowym z dodanymi wegańskimi kulturami bakterii jogurtowych.
Podoba nam się: Bardzo przyjemna, idealnie kremowa konsystencja i świetny smak - niezbyt słodki, z lekko wyczuwalną wanilią w tle. Plus za brak dodatkowego cukru w składzie.
Nie przepadamy za: trochę za dużo tu substancji zagęszczających, bo i skrobia modyfikowana, i pektyny. Równie dużo jest dodanych aromatów, więc dla osób szukających jak najbadziej naturalnego składu nie będzie to dobra opcja.

5/ Biogurt naturalny kefir kokosowy
Fermentowany, wegański kefir na bazie miąższu kokosowego. To jedna z niewielu dostępnych na naszym rynku alternatyw dla tradycyjnego kefiru.
Podoba nam się: wyprodukowany na bazie fermentowanych, ekologicznych orzechów kokosowych z wegańskimi kulturami kefiru produkt sprawdzi się idealnie w upalne dni. Dobry, orzeźwiający smak i aksamitna konsystencja to duży plus. Drugi za brak dodatku cukru. Trzeci - za ekologiczne opakowanie, nadające się w całości do recyklingu.
Nie przepadmy za: tutaj największą wadą jest cena. 15 zł za 400 gramów to bardzo dużo, nawet jak na w pełni ekologiczny produkt. Zniechęca też słaba dostępność produktu - można go kupić tylko w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

6/ Alpro sojowy jogurt z żywymi kulturami bakterii
Wyprodukowany z soi roślinny jogurt o smaku brzoskwiniowym, wzbogacony wapniem i witaminami.
Podoba nam się: To smaczna alternatywa dla tradycyjnego jogurtu z mocno wyczuwalną owocową nutą. Na plus lekka, aksamitna konsystencja. Warto też zauważyć, że to jeden z niewielu szeroko dostępnych jogurtów na bazie soi, a nie wszechobecnego kokosa.
Nie przepadamy za: skład pozostawia wiele do życzenia. Regulatory kwasowości, przeciwutleniacze, stabilizatory, a do tego dodatek cukru... Jeśli szukacie naturalnego składu, jest sporo lepszych pod tym względem produktów.
Zobacz także: Testujemy roślinne zamienniki mięsa
tekst: Aleksandra LAmek, zdjecia: redakcja