roślinne jogurty

Testujemy wegańskie jogurty: jaka jest roślinna alternatywa dla produktów mlecznych?

Naturalnie dobre

Roślinne jogurty stają się coraz popularniejsze. Nic dziwnego, bo przybywa osób, które z różnych względów chcą wyłączyć nabiał ze swojej diety. Jak smakują wegańskie jogurty i co znajduje się w ich składzie? Sprawdziliśmy. 

reklama

Naturalny jogurt, ze względu na dużą zawartość białka, wapnia, składników mineralnych oraz dobrych bakterii kwasu mlekowego, jest jednym z najbardziej wartościowych produktów z półki z nabiałem. Ale jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to wcale nie oznacza, ze musicie z jogurtu rezygnować. W sklepach mnóstwo jest roślinnych odpowiedników, produkowanych na bazie miąższu kokosa, soi, rzadziej migdałów czy nerkowców. Dostępne są w różnych wariantach smakowych i można je potraktować jako szybką przekąskę albo składnik innych potraw. Przetestowaliśmy te, które najczęściej znajdziecie w marketach i dużych sklepach spożywczych.

1/ Planton kokosowy vegangurt Ananas&Mango

Owocowy roslinny jogurt wyprodukowany na bazie mleczka kokosowego. 

Podoba nam się: Dobry, naturalny skład - co prawda zawiera skrobię, ale to standard w przypadku roślinnych jogurtów. Super, że producent nie dodał cukru, dzięki czemu ten jogurt jest lekko kwaskowaty i orzeźwiający. Nie zawiera też żadnych sztucznych aromatów. To bardzo smaczna przekąska albo jeden ze składników śniadania.

Nie przepadamy za: W tym przypadku nie mamy żadnych negatywnych uwag. Jest tanio (ok. 3 zł za 160 g), smacznie i zdrowo. 

2/ Cocoghurt z truskawkami i bananami

Roślinny jogurt na bazie ekstraktu z kokosa z kawałkami owoców i dodatkiem przecieru owocowego.

Podoba nam się: Popularna sieć marketów postanowiła wyprodukować roślinny zamiennik dla klasycznego jogurtu. Jak wyszło? Kremowa konsystencja i owocowa słodycz sprawiają, że ten jogurt świetnie sprawdzi się jako lekki deser. Skład jest dość długi, ale trudno się w nim dopatrzeć szkodliwych substancji; to przede wszystkim ekstrakt z kokosa, przeciery owocowe i kawałki truskawek.

Nie przepadamy za: Za tę cenę (ok.2,50 zł za 150 g) trudno wymagać czegoś więcej. 

3/ Go Vege Coco Jogu jagodowy

Wegański fermentowany deser na bazie ekstraktu z miąższu z kokosa z jagodami. 

Podoba nam się: W tym jogurcie wyprodukowanym dla sieci Biedronka znajdziemy dodatki, które czynią ją bardziej wartościową, mianowicie: wapń, witaminę D i B12. W jogurtach na bazie mleka występują naturalnie, w przypadku odpowiedników roślinnych powinny zostać "dorzucone" przez producenta. Konsystencja dość rzadka, smak w porządku - klasyczny owocowy jogurt.

Nie przepadamy za: Dodatek cukru jest tu zbędny i sprawia, że trudno polecić ten jogurt osobom będącym na diecie. 

4/ Ave Vege roślinny jogurt o smaku banana z nutą wanilii

Roślinny produkt na kremie kokosowym z dodanymi wegańskimi kulturami bakterii jogurtowych.

Podoba nam się: Bardzo przyjemna, idealnie kremowa konsystencja i świetny smak - niezbyt słodki, z lekko wyczuwalną wanilią w tle. Plus za brak dodatkowego cukru w składzie. 

Nie przepadamy za: trochę za dużo tu substancji zagęszczających, bo i skrobia modyfikowana, i pektyny. Równie dużo jest dodanych aromatów, więc dla osób szukających jak najbadziej naturalnego składu nie będzie to dobra opcja. 

5/ Biogurt naturalny kefir kokosowy

Fermentowany, wegański kefir na bazie miąższu kokosowego. To jedna z niewielu dostępnych na naszym rynku alternatyw dla tradycyjnego kefiru.

Podoba nam się: wyprodukowany na bazie fermentowanych, ekologicznych orzechów kokosowych z wegańskimi kulturami kefiru produkt sprawdzi się idealnie w upalne dni. Dobry, orzeźwiający smak i aksamitna konsystencja to duży plus. Drugi za brak dodatku cukru. Trzeci - za ekologiczne opakowanie, nadające się w całości do recyklingu. 

Nie przepadmy za: tutaj największą wadą jest cena. 15 zł za 400 gramów to bardzo dużo, nawet jak na w pełni ekologiczny produkt. Zniechęca też słaba dostępność produktu - można go kupić tylko w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. 

6/ Alpro sojowy jogurt z żywymi kulturami bakterii

Wyprodukowany z soi roślinny jogurt o smaku brzoskwiniowym, wzbogacony wapniem i witaminami. 

Podoba nam się: To smaczna alternatywa dla tradycyjnego jogurtu z mocno wyczuwalną owocową nutą. Na plus lekka, aksamitna konsystencja. Warto też zauważyć, że to jeden z niewielu szeroko dostępnych jogurtów na bazie soi, a nie wszechobecnego kokosa. 

Nie przepadamy za: skład pozostawia wiele do życzenia. Regulatory kwasowości, przeciwutleniacze, stabilizatory, a do tego dodatek cukru... Jeśli szukacie naturalnego składu, jest sporo lepszych pod tym względem produktów. 

Zobacz także: Testujemy roślinne zamienniki mięsa 

tekst: Aleksandra LAmek, zdjecia: redakcja

Zobacz również