weranda.pl werandaweekend.pl
reklama
Kolor czerwony dają antocyjany, żółty – karoten. Skąd biorą się barwy jesieni?

Kolor czerwony dają antocyjany, żółty – karoten. Skąd biorą się barwy jesieni?

W naturze

Żółcą się liście brzóz, lip, klonów, wierzb i topoli; czerwienią – liście osiki, dębu czerwonego, klonu zwyczajnego i jarzębiny; brązowieją liście dębu i grabu, a zielone są liście olch. 
 

Dlaczego zmieniają jesienią kolory?

Im mniej słońca, tym mniej zielonego chlorofilu produkują rośliny. Wtedy widoczne robią się inne kolory, które w liściach są cały czas, ale zdominowane przez zielony. Czerwony dają antocyjany (są też w malinach, wiśniach), pomarańczowy i żółty – karoten (ten sam, co w marchewce czy papryce). Co ciekawe, na jesienne przymrozki najbardziej odporne są liście, które zawierają najwięcej czerwonego barwnika i one najdłużej wiszą na drzewach.

Zabarwienie, a słońce, chłód i wilgoć

– Żeby wybarwiały się stopniowo i ładnie, temperatura powinna spadać powoli, a słońce wciąż świecić, żeby chlorofil ustępował innym barwnikom. Jeżeli jest za mokro, liście wcześniej spadną, a jeżeli zbyt często chmury będą zasnuwać niebo, liście nie wyprodukują czerwonego barwnika – wyjaśnia Tomasz Rożek na swojej stronie naukatolubie.pl. Jesień musi więc być ciepła, sucha i słoneczna, żebyśmy mogli cieszyć się jej pięknymi kolorami na spacerze w lesie.

Tekst: Redakcja Weranda Country

Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również