
100 litrów zupy z liliowca i ogród jak z Toskanii – tego wydarzenia nie możesz przegapić!
Eko życieZapraszamy na jubileuszową, dziesiątą edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych – wydarzenia, które od lat przyciąga miłośników natury, ogrodnictwa, kulinariów i zdrowego stylu życia. To jedyne takie spotkanie w Polsce, gdzie kwiaty stają się bohaterami kuchni, kosmetyki i codziennych inspiracji.
Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12 – 13 lipca 2025 roku w wyjątkowej przestrzeni Ogrodów Hortulus Spectabilis.
Premiera: Ogród Monte Fiori
Nowością festiwalu będzie prezentacja ogrodu pokazowego Monte Fiori – miejsca w całości poświęconego kwiatom jadalnym. To ogród inspirowany włoskim stylem – pełen symetrii, geometrycznych form, bujnej roślinności i architektonicznych detali.
Kwiaty Jadalne – uprawa i pielęgnacja
Podczas festiwalu eksperci opowiedzą, jak uprawiać kwiaty jadalne w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Dowiesz się, które gatunki najlepiej sprawdzają się w naszym klimacie, jak dbać o nie w sposób naturalny i jak je zbierać i przechowywać.
Swoją wiedzą w zakresie kwiatów jadalmnych podzieli się z nami m.in. dr Małgorzata Kalemba-Drożdż – biochemiczka, autorka książek kulinarnych i bloga „Trochę Inna Cukiernia”, znana z popularyzacji wykorzystania kwiatów w kuchni.
Kwiaty w kuchni – gotujemy i degustujemy
Na kulinarnej scenie festiwalu szefowie kuchni przygotują dania z wykorzystaniem m.in. nagietków, bratków, lawendy i róży. Będzie można podpatrzyć ich pracę, poznać przepisy i oczywiście spróbować gotowych potraw – od zup i dań głównych po desery, lemoniady i przetwory.
O niepowtarzalną kampozycję smaków zadba Mariusz Siwak – mistrz kuchni kwiatowej, który zaprezentuje swoje autorskie dania i opowie, jak łączyć kwiaty z codziennym gotowaniem.


Ustawiamy rekord Polski – zupa z liliowca
W tym roku podczas festiwalu podejmiemy wyjątkowe wyzwanie – próbę ustanowienia Rekordu Polski na największą porcję zupy z kwiatów liliowca! Aby rekord został uznany, musimy przygotować co najmniej 100 litrów aromatycznej, kwiatowej zupy. Zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania i… pomagania w jej zjedzeniu! Przyjdź, spróbuj i zostań częścią tego wyjątkowego wydarzenia!
Florystyka kulinarna – smak i forma
Florystyka kulinarna to sztuka tworzenia jadalnych dekoracji. W programie festiwaluznajdą się pokazy komponowania kwiatowych bukietów z kwiatów jadalnyc i dekoracji do dań - pomysłów na efektowne podanie potraw. Aranżacje zaprezentują mistrzowie i młodzi floryści w ramach otwartego konkursu. Pokazy na festiwalowej scenie poprowadzi Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Brudka – specjalistka w dziedzinie ogrodnictwa ozdobnego oraz międzynarodowa sędzia florystyki.
Kosmetyki z natury – kuchnia kosmetyczna
Podczas festiwalu będzie można nauczyć się, jak samodzielnie przygotować naturalne kosmetyki z kwiatów – peelingi, maseczki, hydrolaty czy balsamy. Pokazy kuchni kosmetycznej, połączone będą z poradami ekspertów i możliwością wypróbowania receptur. Przewodniczką po świecie kosmetyków roślinnych będzie Katarzyna Majewska, specjalistka od kosmetyki naturalnej i ziołolecznictwa.
Carving – rzeźbienie w owocach i warzywach
Swoje umiejętności w dziedzinie carvingu zaprezentuje Grzegorz Gniech – mistrz świata, który pokaże, jak powstają spektakularne rzeźby z warzyw i owoców. Będzie też okazja, by samemu spróbować tej efektownej sztuki i poznac jej tajniki, pod okiem mistrza.
Strefy wystawiennicze – produkty naturalne i regionalne
Na festiwalowych stoiskach znajdziesz naturalne przetwory, kwiatowe herbaty, ekologiczne kosmetyki i rękodzieło. To idealne miejsce na zakupy prosto od lokalnych twórców i producentów.
Atrakcje dla rodzin i dzieci
Dla najmłodszych przygotowano warsztaty wyplatania wianków, tworzenia kwiatowych obrazów, zajęcia kreatywne i porady dietetyczne. To świetna okazja do wspólnego, rodzinnego spędzenia czasu.
Zarezerwuj czas i dołącz do wyjątkowego święta smaków, kolorów i natury!
12–13 lipca 2025, Dobrzyca, Ogrody Hortulus Spectabilis
Materiał partnera