rodzaje wody pitnej

Mineralna, źródlana, kranówka: jaką wodę pić dla zdrowia i urody?

Uroda

Nie tylko popularne mgiełki usuną oznaki zmęczenia i ukoją. Żeby poprawić nawilżenie skóry, koniecznie nawadniaj się także od środka. Jak to robić mądrze?

 

reklama

Rodzaje wody pitnej: która najlepsza? 

Co do tego, że trzeba jej pić jak najwięcej, nie ma żadnych wątpliwości. Woda reguluje temperaturę ciała, uczestniczy w procesach oddychania, amortyzuje stawy, chroni narządy. Ma ogromny wpływ na nasz wygląd: nawilża skórę, przez co spłyca zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu cellulitu. Wreszcie dodaje energii i nawilża. Ale którą wybrać spośród dziesiątek wód stojących na sklepowych półkach? Ogólna zasada mówi, że woda mineralna powinna zawierać 100 mg minerałów w litrze. Przy czym nie wolno przesadzać z wodą wysokozmineralizowaną. Można po nią sięgać tylko od czasu do czasu, na przykład po to, by uzupełnić niektóre pierwiastki.

Nie powinno się jej podawać dzieciom ani gotować, bo wytrąca się z niej wtedy dużo kamienia. Zwykle polecana jest sportowcom. Wody mineralne pochodzą z zasobów podziemnych i są chronione przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi. W odróżnieniu od mineralnej źródlana zawiera znacznie mniej minerałów, można ją podawać dzieciom i przygotowywać z niej posiłki. Na czystą wodę źródlaną potocznie mówi się kranówka. Ale nie każda musi być czysta (czasami wymaga uzdatniania).

W końcu są i wody lecznicze, z których słyną takie uzdrowiska, jak Nałęczów, Krynica-Zdrój lub Szczawnica. Należą do nich między innymi szczawy, wody krzemowe, siarczkowe czy fluorkowe. Jednak nie można ich wlewać do szklanki bez uzgodnienia z lekarzem. Niektóre wręcz trzeba rozcieńczać przed wypiciem – ich skład to prawdziwa bomba mineralna, inne stosować niemal jak leki przepisywane na receptę.

Lecznicze wody z uzdrowisk pomagają wspomagać organizm w walce z rozmaitymi dolegliwościami

Lecznicze wody z uzdrowiska: na trawienie, nadwagę, wrzody

Słotwinka - pochodzi ze źródła bijącego z głębi ziemi w Parku Słotwińskim w Krynicy-Zdroju. Jej nazwa powiązana jest ze Słotwinami, dzielnicą uzdrowiska, która niegdyś była odrębną wsią. Miejscowi od zawsze znali „słodkie wody”, które swój smak zawdzięczały dużej ilości magnezu. Jest dobra w leczeniu przewlekłych chorób przewodu pokarmowego.

Zuber - woda wydobywana z czterech prawie kilometrowych odwiertów zlokalizowanych na południowym stoku Góry Parkowej w Krynicy-Zdroju. Niezastąpiona w leczeniu nadwagi. Woda Zuber zawiera aż 25006,3 mg składników na litr. Dla porównania: źródlana woda Żywiec Zdrój ma ich zaledwie 230 mg!

Franciszek - woda wydobywana z głębokości 50 m. Jej nazwa pochodzi od imienia profesora Śląskiej Akademii Medycznej Franciszka Kokota, zasłużonego badacza właściwości wód mineralnych w Wysowej. Polecana dla wrzodowców.

Chcesz się nawadniać jeszcze skuteczniej? Do wody możesz dodać nieco soli himalajskiej

Przepisy na domowe hydrolaty nawilżające skórę

Hydrolat z róży

Weź: 5-6 garści płatków róży i wodę destylowaną

Pojemnik z płatkami włóż do większego garnka. Przykryj pokrywką i podgrzewaj tak, by para wodna mogła swobodnie się skraplać. Następnie przelej do butelki.

Hydrolat z zielonej herbaty

Weź: 2 łyżki suszu zielonej herbaty, wodę destylowaną, kawiarkę

Do kawiarki zamiast kawy wsyp susz. Dolną część naczynia napełnij wodą, a następnie podgrzewaj tak długo, aż płyn z dołu odparuje i znajdzie się w górnym pojemniku. Całość przecedź i przechowuj w lodówce.

Woda ryżowa

Weź: 3 łyżki ryżu organicznego, wodę mineralną

Wsyp ryż do miski. Zalej wodą ok. 2 cm ponad poziom ryżu. Zostaw na kilkadziesiąt minut. Kiedy woda stanie się mętna, odcedź ją i przelej do małej buteleczki. Tonik trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilka dni.

Jak nawadniać oraganizm skutecznie?

Pamiętaj, że samą wodą nie można się dobrze nawodnić. Żeby to zrobić, trzeba stosować kilka zasad:

  • pij około 2 litrów wody dziennie, małymi łykami, a często;
  •  pij systematycznie: 30 minut przed posiłkiem i 2 godziny po;
  • kupuj wodę w szklanych butelkach;
  • unikaj kawy i herbaty, bo wypłukują cenne dla organizmu minerały;
  • dodaj do wody szczyptę soli himalajskiej lub cukru. Sól jest bogata w składniki mineralne i zatrzymuje wodę w organizmie.

TEKST: Monika Utnik-Strugała  ZDJĘCIA: shutterstock