okladka-styczen-2016
Nasza wersja cyfrowa w postaci plików PDF to proste i przyjazne rozwiązanie, bez instalowania specjalnych programów, na każde urządzenie. Kupujesz i korzystasz!

Wystarczą 4 kroki:

  • Załóż konto w portalu www.kiosk24.pl
  • Wybierz interesujący Cię numer Werandy Country
  • Złóż i opłać zamówienie
  • Pobierz zakupione egzemplarze w postaci plików PDF

cztery pory roku

  • aktualny-numer-1

    MAGIA ZWIERZĄT: ZIMOWA PARADA

    Na śniegu zwierzęta widać jak na dłoni. Więc warto wybrać się do lasu właśnie teraz. Najpierw w polu spotkasz zająca, potem sarnę na polanie, a wracając – łosia skubiącego krzaczki przy drodze.

  • aktualny-numer-2

    Z ZIELNIKA KLAUDYNY HEBDY: MASECZKA KARNAWAŁOWA

    Czy wiesz, że z wina i czekolady zrobisz cudowną odżywkę dla swojej cery? Przed balem karnawałowym jak znalazł!

  • aktualny-numer-2

    PRAWDA CZY MIT? LUBCZYK WZMAGA ŻĄDZE

    Sprawdzamy, czy lubczyk rzeczywiście jest afrodyzjakiem.

  • aktualny-numer-3

    KARTKA Z KALENDARZA

    Cóż to były za bale. I co za zima! Opowiadamy jak i gdzie bawiono się w dawnej Polsce oraz o zimie stulecia, która urywała uszy. Dosłownie!

  • aktualny-numer-3

    ZIMĄ MORZE WIELE MOŻE

    Ferie na plaży? Czemu nie! Przecież najwięcej jodu nad Bałtykiem jest właśnie zimą.

  • aktualny-numer-3

    CZY WIESZ...

    ...że w tłusty czwartek zajadano się słoniną i boczkiem? Kto nauczył Polaków robić powidła z buraków? I dlaczego mówimy „sam jak palec”, skoro palce zawsze występują w towarzystwie innych palców?

  • aktualny-numer-3

    DEKORACJE: WISZĄCE OGRODY

    Zabierz paprotkę z parapetu i powieś w ramce na ścianie albo posadź w słoiku z piaskiem. Zrób kwietnik z pieńka czy plastikowej butelki. Zimą też może być zielono!

dom w stylu country

  • aktualny-numer-10

    NA SMREKOWEJ POLANIE

    Najcieplejszym wspomnieniem Pawła z dzieciństwa jest drewniany domek dziadka. Dlatego dla swojej rodziny też taki zbudował – w Tatrach, z widokiem na Giewont, tuż przy bacówce.

  • aktualny-numer-10

    W CHACIE NA WYDMACH

    Elisabeth opowiada, dlaczego koniecznie chciała zamieszkać nad morzem, o tym, za co pokochała biel, jak ważne jest światło i przestrzeń oraz co zrobić, żeby goście w domu czuli się dobrze.

  • aktualny-numer-12

    KOCHANIE, COŚ CI KUPIŁAM

    Kiedy Outi licytuje, ponosi ją fantazja. Tak zdobyła na aukcji kryształowy żyrandol, lustro w złotej ramie, miedziane rondle, platerową zastawę i antyczny bufet.

  • aktualny-numer-13

    DOBRZE DOBRANE

    Podoba ci się u Outi? Zainspiruj się! Miękki fotel, sekretarzyk retro, portrecik w ozdobnej ramie, a do tego złoto i miedź stworzą dom z duszą.

  • aktualny-numer-13

    ZRĘCZNE ROBÓTKI

    Basia filcuje wełnę, struga miski, projektuje tkaniny – jak przystało na córkę stolarza i krawcowej. Właśnie szykuje nową pracownię. Nazwie ją Powoli, bo najbardziej w życiu nie lubi pośpiechu.

  • aktualny-numer-13

    SNY Z MCHU I PAPROCI

    Kołdra z wilkiem, poduszka z wiewiórką, ptaki, chmury i motyle – w takiej pościeli będziesz spać jak na łonie natury. Przytulisz się do lisa, zanurkujesz w sianie.

  • aktualny-numer-13

    KUCHNIA Z WYSPĄ

    Wokół wyspy praca wre – jeden kroi, drugi miesza, trzeci zabawia rozmową. Aż chce się gotować!

wokół nas

  • aktualny-numer-14

    TWAROŻEK DLA KOPERKA

    Zuzanna Ingielewicz, autorka książki kucharskiej z psimi przysmakami, przekonuje, że warto gotować dla psa, i podpowiada, co mu upichcić na specjalną okazję.

  • aktualny-numer-15

    I KTO SIĘ BĘDZIE ZACIETRZEWIAĆ

    Andrzej G. Kruszewicz, dyrektor warszawskiego zoo, martwi się o cietrzewie, które coraz trudniej spotkać. Zdradza, jak koguciki popisują się przed cieciorkami i dlaczego czasem wilk staje się ich najlepszym przyjacielem.

  • aktualny-numer-15

    MAŁE JEST WAŻNE

    Dorota Sumińska opowiada o wielkiej miłości żuczków grabarzy, które łączą się w pary na całe życie i najczulej w owadzim świecie dbają o potomstwo. Zachęca, żeby usypać kopiec z liści dla swojego żuczka – taka kryjówka pomoże mu przetrwać zimę. 

  • aktualny-numer-15

    JAK POZNAĆ, ŻE PSA BOLI

    Joanna Hajdyła-Jarosz, dyplomowana trenerka psów i zoopsycholog, uczula, jak poznać, że nasz przyjaciel cierpi.

kocham gotować

  • aktualny-numer-20

    COŚ SŁODKIEGO: FAWORKI INACZEJ

    A może tak mała zmiana i zamiast tradycyjnych karnawałowych przysmaków zrobisz indyjskie ciastka khaja? Są pyszne, a oprószone cukrem pudrem nawet przypominają nasz chrust.

  • aktualny-numer-21

    LUBIĘ GOTOWAĆ: SEZON NA CYTRUSY

    Pomarańcze, cytryny, grejpfruty. To prawdziwe bomby witaminowe. A do tego jakie smaczne! Jedzmy je nie tylko w deserach, ale też w zupach i sałatkach. Zwłaszcza teraz, kiedy brakuje u nas innych świeżych owoców i warzyw.

  • aktualny-numer-22

    LUBIĘ GOTOWAĆ: SZTUKA MIĘSA

    Duszony królik, pieczona jagnięcina, grillowany jeleń. Z czerwonym wiem, miodem, chilli, cynamonem albo goździkami. Przygotowujemy dania mięsne, które nas rozgrzeją i dodadzą energii podczas zimowych mrozów.

  • aktualny-numer-24

    ZDROWIE NA TALERZU: PO NITCE DO SZCZĘŚCIA

    Dla warszawiaka to kluski, dla Ślązaka nudle, a i tak wiadomo, że chodzi o makaron. Dobrze ugotowany nie jest tuczący, a nawet poprawia humor! Doradzamy jaki kupować i jak go gotować. Nie tylko ten pszenny, ale i inne rodzaje.

nowości i porady

  • aktualny-numer-16

    ZIELONY PRZEDNÓWEK

    Co dziś zjesz do obiadu: świeże pędy buraka czy listki mlecza? Mróz za oknem nie powstrzyma nas przed uprawą ziół i warzyw. Tym bardziej że samodzielnie wyhodowane smakują najlepiej!

  • aktualny-numer-17

    Z NOTATNIKA OGRODNIKA

    Lubisz poziomki? Jeśli chcesz latem zrywać je w ogrodzie, już teraz trzeba wysiewać. Podobnie jak ciemierniki, dzwonki karpackie, jeżówki i orliki – ich nasiona kiełkują dopiero po przemrożeniu. Sprawdź, jaką wodą najlepiej je podlewać.

  • aktualny-numer-18

    DEKORACJE: KOLOROWE PAPILOTKI

    Jak karnawał, to szaleństwo! Girlandy, świecące łańcuchy, pióropusze, parasolki do drinków. A to wszystko z papierowych foremek na babeczki.

  • aktualny-numer-18

    URODA: GOTOWE DO CAŁOWANIA

    Luty to miesiąc zakochanych. Więc jak tu się nie całować na mrozie? Ale wargi nie mogą być spierzchnięte i popękane, bo wtedy zero przyjemności. Dlatego zimą trzeba wyjątkowo o nie dbać.

  • aktualny-numer-18

    EKOŻYCIE: MAGICZNY OGRÓD

    Niby to tylko kopanie ziemi i sadzenie roślin, a tak naprawdę szkoła życia. W Domu Dziecka w Kowalewie wychowankowie zakładają własny ogród. O tym niezwykłym projekcie opowiada zastępca dyrektora Krzysztof Ługowski.

  • chlodnik

    TAM TRZEBA BYĆ

    Walentynkowa wyprawa na koniach przez Sudety, wystawa o historii dolnośląskich pierników, koronkowe robótki w Milanówku i akademia rękodzieła w Łucznicy. Dzieje się!