
Wystarczą 4 kroki:
- Załóż konto w portalu www.kiosk24.pl
- Wybierz interesujący Cię numer Werandy Country
- Złóż i opłać zamówienie
- Pobierz zakupione egzemplarze w postaci plików PDF
cztery pory roku
-
MAGIA ZWIERZĄT: ZIMOWA PARADA
Na śniegu zwierzęta widać jak na dłoni. Więc warto wybrać się do lasu właśnie teraz. Najpierw w polu spotkasz zająca, potem sarnę na polanie, a wracając – łosia skubiącego krzaczki przy drodze.
-
Z ZIELNIKA KLAUDYNY HEBDY: MASECZKA KARNAWAŁOWA
Czy wiesz, że z wina i czekolady zrobisz cudowną odżywkę dla swojej cery? Przed balem karnawałowym jak znalazł!
-
PRAWDA CZY MIT? LUBCZYK WZMAGA ŻĄDZE
Sprawdzamy, czy lubczyk rzeczywiście jest afrodyzjakiem.
-
KARTKA Z KALENDARZA
Cóż to były za bale. I co za zima! Opowiadamy jak i gdzie bawiono się w dawnej Polsce oraz o zimie stulecia, która urywała uszy. Dosłownie!
-
ZIMĄ MORZE WIELE MOŻE
Ferie na plaży? Czemu nie! Przecież najwięcej jodu nad Bałtykiem jest właśnie zimą.
-
CZY WIESZ...
...że w tłusty czwartek zajadano się słoniną i boczkiem? Kto nauczył Polaków robić powidła z buraków? I dlaczego mówimy „sam jak palec”, skoro palce zawsze występują w towarzystwie innych palców?
-
DEKORACJE: WISZĄCE OGRODY
Zabierz paprotkę z parapetu i powieś w ramce na ścianie albo posadź w słoiku z piaskiem. Zrób kwietnik z pieńka czy plastikowej butelki. Zimą też może być zielono!
dom w stylu country
-
NA SMREKOWEJ POLANIE
Najcieplejszym wspomnieniem Pawła z dzieciństwa jest drewniany domek dziadka. Dlatego dla swojej rodziny też taki zbudował – w Tatrach, z widokiem na Giewont, tuż przy bacówce.
-
W CHACIE NA WYDMACH
Elisabeth opowiada, dlaczego koniecznie chciała zamieszkać nad morzem, o tym, za co pokochała biel, jak ważne jest światło i przestrzeń oraz co zrobić, żeby goście w domu czuli się dobrze.
-
KOCHANIE, COŚ CI KUPIŁAM
Kiedy Outi licytuje, ponosi ją fantazja. Tak zdobyła na aukcji kryształowy żyrandol, lustro w złotej ramie, miedziane rondle, platerową zastawę i antyczny bufet.
-
DOBRZE DOBRANE
Podoba ci się u Outi? Zainspiruj się! Miękki fotel, sekretarzyk retro, portrecik w ozdobnej ramie, a do tego złoto i miedź stworzą dom z duszą.
-
ZRĘCZNE ROBÓTKI
Basia filcuje wełnę, struga miski, projektuje tkaniny – jak przystało na córkę stolarza i krawcowej. Właśnie szykuje nową pracownię. Nazwie ją Powoli, bo najbardziej w życiu nie lubi pośpiechu.
-
SNY Z MCHU I PAPROCI
Kołdra z wilkiem, poduszka z wiewiórką, ptaki, chmury i motyle – w takiej pościeli będziesz spać jak na łonie natury. Przytulisz się do lisa, zanurkujesz w sianie.
-
KUCHNIA Z WYSPĄ
Wokół wyspy praca wre – jeden kroi, drugi miesza, trzeci zabawia rozmową. Aż chce się gotować!
wokół nas
-
TWAROŻEK DLA KOPERKA
Zuzanna Ingielewicz, autorka książki kucharskiej z psimi przysmakami, przekonuje, że warto gotować dla psa, i podpowiada, co mu upichcić na specjalną okazję.
-
I KTO SIĘ BĘDZIE ZACIETRZEWIAĆ
Andrzej G. Kruszewicz, dyrektor warszawskiego zoo, martwi się o cietrzewie, które coraz trudniej spotkać. Zdradza, jak koguciki popisują się przed cieciorkami i dlaczego czasem wilk staje się ich najlepszym przyjacielem.
-
MAŁE JEST WAŻNE
Dorota Sumińska opowiada o wielkiej miłości żuczków grabarzy, które łączą się w pary na całe życie i najczulej w owadzim świecie dbają o potomstwo. Zachęca, żeby usypać kopiec z liści dla swojego żuczka – taka kryjówka pomoże mu przetrwać zimę.
-
JAK POZNAĆ, ŻE PSA BOLI
Joanna Hajdyła-Jarosz, dyplomowana trenerka psów i zoopsycholog, uczula, jak poznać, że nasz przyjaciel cierpi.
kocham gotować
-
COŚ SŁODKIEGO: FAWORKI INACZEJ
A może tak mała zmiana i zamiast tradycyjnych karnawałowych przysmaków zrobisz indyjskie ciastka khaja? Są pyszne, a oprószone cukrem pudrem nawet przypominają nasz chrust.
-
LUBIĘ GOTOWAĆ: SEZON NA CYTRUSY
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty. To prawdziwe bomby witaminowe. A do tego jakie smaczne! Jedzmy je nie tylko w deserach, ale też w zupach i sałatkach. Zwłaszcza teraz, kiedy brakuje u nas innych świeżych owoców i warzyw.
-
LUBIĘ GOTOWAĆ: SZTUKA MIĘSA
Duszony królik, pieczona jagnięcina, grillowany jeleń. Z czerwonym wiem, miodem, chilli, cynamonem albo goździkami. Przygotowujemy dania mięsne, które nas rozgrzeją i dodadzą energii podczas zimowych mrozów.
-
ZDROWIE NA TALERZU: PO NITCE DO SZCZĘŚCIA
Dla warszawiaka to kluski, dla Ślązaka nudle, a i tak wiadomo, że chodzi o makaron. Dobrze ugotowany nie jest tuczący, a nawet poprawia humor! Doradzamy jaki kupować i jak go gotować. Nie tylko ten pszenny, ale i inne rodzaje.
nowości i porady
-
ZIELONY PRZEDNÓWEK
Co dziś zjesz do obiadu: świeże pędy buraka czy listki mlecza? Mróz za oknem nie powstrzyma nas przed uprawą ziół i warzyw. Tym bardziej że samodzielnie wyhodowane smakują najlepiej!
-
Z NOTATNIKA OGRODNIKA
Lubisz poziomki? Jeśli chcesz latem zrywać je w ogrodzie, już teraz trzeba wysiewać. Podobnie jak ciemierniki, dzwonki karpackie, jeżówki i orliki – ich nasiona kiełkują dopiero po przemrożeniu. Sprawdź, jaką wodą najlepiej je podlewać.
-
DEKORACJE: KOLOROWE PAPILOTKI
Jak karnawał, to szaleństwo! Girlandy, świecące łańcuchy, pióropusze, parasolki do drinków. A to wszystko z papierowych foremek na babeczki.
-
URODA: GOTOWE DO CAŁOWANIA
Luty to miesiąc zakochanych. Więc jak tu się nie całować na mrozie? Ale wargi nie mogą być spierzchnięte i popękane, bo wtedy zero przyjemności. Dlatego zimą trzeba wyjątkowo o nie dbać.
-
EKOŻYCIE: MAGICZNY OGRÓD
Niby to tylko kopanie ziemi i sadzenie roślin, a tak naprawdę szkoła życia. W Domu Dziecka w Kowalewie wychowankowie zakładają własny ogród. O tym niezwykłym projekcie opowiada zastępca dyrektora Krzysztof Ługowski.
-
TAM TRZEBA BYĆ
Walentynkowa wyprawa na koniach przez Sudety, wystawa o historii dolnośląskich pierników, koronkowe robótki w Milanówku i akademia rękodzieła w Łucznicy. Dzieje się!