Mikroliście microgreens

Mikroliście to zastrzyk smaku i witamin zanim pojawią się nowalijki. Wypróbuj tych 5 przepisów z microgreens

Porady

Nie musisz mieć ogrodu, żeby być ogrodnikiem. Plantację młodych liści warzyw i ziół założysz choćby na parapecie. Podpowiadamy, jak je hodować i wykorzystać w kuchni. Baw się i smakuj świeżą, soczystą zieleń.

reklama
Mikroliście pielęgnacja
Microgreens siejemy w ziemi. By wyrosnąć potrzebują około 10-14 dni, dużo światła i regularnego nawadniania.

Jak uprawiać mikroliście, czyli mikrogreens?

Kiełki dobrze znamy – uprawiamy je na wodzie, w słoikach albo w specjalnych pojemnikach i zjadamy razem z nasionami i korzonkami. Microgreens natomiast siejemy od razu w ziemi i czekamy na nie nieco dłużej, bo potrzebują około 10-14 dni, żeby stworzyć zielony (nie tylko, bo buraki czy kapusta mają kolor czerwonego wina, a amarantus jest prawie tak różowy, jak tegoroczny kolor roku, czyli magenta) gąszcz, pachnący jak świeżo zerwane w ogródku nowalijki: rzodkiewki, kolendra, kalarepa, groszek cukrowy. Czy są od nich zdrowsze? Na pewno, bo uprawiając swoje mikrolistki na parapecie, nie podpędzasz ich azotem. Dajesz im dobrą ziemię, zapewniasz naturalne światło, spryskujesz świeżą wodą i ścinasz tuż przed śniadaniem czy obiadem. Posiej w doniczkach listki słodkie i ostre, wybieraj też takie, które mają ciekawy kształt. Pięknie wyglądają malutkie nasturcje, soja, ogórecznik, kolendra, rukola, kozieradka, gorczyca sarepska. Jeśli nie smakują ci skórzaste liście jarmużu, szpinaku czy różyczki brokuła – spróbuj ich w wersji baby. Posypuj nimi sałatki, twarożki czy ziemniaki jak natką pietruszki, ale warto też sypać je garściami do zup i kremów warzywnych, koktajli, wszelkich pesto, wytrawnych ciast. Albo podskubuj, gdy zapragniesz poczuć wiosnę.

Zobacz także:  Jakie są zalety mikroliści i jak je uprawiać?

Mikroliście zielona zupa

Przepisy z mikroliśćmi:

 1/ Zielona zupa z pikantną posypką

• Czas przygotowania: pół godziy

• Poziom trudności: łatwy

WEŹ: •2-3 spore garście mikrolistków o ostrym smaku (rzeżuchy, rukoli, gorczycy, mizuny) •garść młodych liści szpinaku •2 szalotki •3 ziemniaki •2 łyżki masła •2-3 szkl. bulionu warzywnego •½ szkl. śmietanki kremówki •sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Cebule posiekaj, ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij szalotkę na maśle, dodaj ziemniaki i podsmaż 1-2 minuty, zalej połową śmietanki, pogotuj przez 2 minuty, dolej bulion i gotuj, aż zmiękną ziemniaki. Dodaj umyty szpinak i mikrolistki – gotuj kolejne 5 minut. Zmiksuj na gładki krem z resztą śmietany, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekoruj kleksem śmietany, dodatkowymi mikrolistkami i posiekaną rzodkiewką.

Zobacz także: Masz ochotę na zdrowe nowalijki? Wyhoduj je w domu!

Miroliście sałatka

2/ Sałatka z mikroliśćmi z różowym dressingiem

• Czas przygotowania: kwadrans

• Poziom trudności: łatwy

WEŹ •3 garście różnych mikrolistków, np. rukoli, rukwi wodnej, kapusty, brokuła, amarantusa czy pędów groszku zielonego •½ szkl. ciecierzycy z puszki •½ pęczka rzodkiewek •10-12 pomidorków koktajlowych •50 g kremowego serka koziego •opcjonalnie 2 kiszone buraki NA DRESSING:•po 1 łyżeczce: majonezu, musztardy, posiekanej czerwonej cebuli, posiekanych mikrolistków rukoli lub rzeżuchy •po 1 łyżce: jogurtu, oleju rzepakowego, soku z cytryny i posiekanego kiszonego buraczka (lub kiszonego ogórka + parę kropli soku z buraka) •odrobinę czosnku, cukru, pieprzu i chili

W miseczce wymieszaj razem musztardę, majonez i jogurt, dodaj sok z cytryny i cały czas intensywnie mieszając, maleńką strużką wlej olej. Dodaj posiekane listki, cebulkę, buraczki i roztarty czosnek. Dopraw cukrem, pieprzem i chili, ewentualnie dodatkowym sokiem z cytryny.

Mikroliście ostre smoothie

3/ Ostre smoothie z mikrolistkami kolendry

• Czas przygotowania: kwadrans

• Poziom trudności: łatwy

WEŹ:•sporą garść mikrolistków kolendry •garść liści szpinaku •kawałek zielonego świeżego chili lub papryczki jalapeño •parę liści świeżej mięty •duże dojrzałe mango •banana (opcjonalnie) •sok z limonki •mały ogórek szklarniowy •1-2 szkl. wody kokosowej lub świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy albo jabłek

Wszystkie składniki powinny być wyjęte prosto z lodówki. Obierz mango i wraz z ogórkiem pokrój na kawałki, a potem zmiksuj z resztą składników na idealnie gładki koktajl, dodając tyle kokosowej wody lub soku, aby uzyskać ulubioną konsystencję.

Zobacz także: Jak wyhodować ekologiczne i zdrowe mikroliście z kiełków?

Mikroliście kieszonki z ciasta francuskiego

4/ Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pasty jajecznej

• Czas przygotowania: godzina

• Poziom trudności: łatwy

WEŹ: •opakowanie ciasta francuskiego •łyżkę czarnego sezamu (opcjonalnie) •jajko NA PASTĘ: •4 ugotowane na twardo jajka •70 g żółtego sera •2 łyżki sosu tatarskiego •łyżkę jogurtu naturalnego •mały ogórek kiszony •ćwierć jabłka •garść mikrolistków (rzeżuchy, rukwi wodnej, rukoli, amarantusa) •sól, pieprz, sok z cytryny •odrobinę musztardy •parę rzodkiewek do dekoracji

Z ciasta francuskiego wytnij okrągłe ciasteczka. Pozostaw ¹/3 ciasteczek w całości (te ponakłuwaj widelcem), a w reszcie wytnij mniejsze kółeczka. Łącz, smarując roztrzepanym jajkiem, po trzy ciasteczka – jedno całe i dwa z dziurką na wierzchu. Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i piecz w 210ºC na złoto. W międzyczasie posiekaj jajka, ogórek, mikrolistki i jabłko, ser zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj wszystko z sosem tatarskim i jogurtem, dopraw do smaku. W upieczone i wystudzone kieszonki nakładaj dużo pasty jajecznej, udekoruj dodatkowymi listkami i plasterkami rzodkiewek.

Mikroliście pikantna babka

5/ Wytrawna babka z warzywami, oscypkiem i mikrolistkami

• Czas przygotowania: 1,5 godziny

• Poziom trudności: łatwy

WEŹ: •sporą garść mikrolistków (np. gorczycy, amarantusa, rzeżuchy, rzodkiewki) •40 g żółtego sera •50 g oscypka •1½ szkl. mąki •4 małe jajka •¾ szkl. mleka •½ szkl. oleju •łyżeczkę soli •łyżeczkę proszku do pieczenia •½ łyżeczki sody + 1 łyżeczkę soku z cytryny •po 1 małej czerwonej papryce i cebuli •masło i bułkę tartą do wysmarowania formy

Paprykę i cebulę posiekaj, a sery utrzyj na grubej tarce. Jajka roztrzep rózgą z solą, dodaj pozostałe składniki (sodę najpierw zmiksuj z sokiem z cytryny) i wymieszaj, aż się połączą. Dużą blachę do babki lub dwie mniejsze posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz około 30-40 minut do złotego koloru. Odstaw na kratkę, przestudź 10 minut, a potem jeszcze ciepłe podawaj polane sosem jogurtowym i z dużą ilością dodatkowych mikrolistków. 

Tekst: Joanna Halena 
Przepisy i zdjęcia dań: kinga błaszczyk-wójcicka/ Greenmorning.pl 
Pozostałe zdjęcia: Shutterstock