

Jaki wybrać filtr do wody z kranu?
Dla domuZdania na temat picia kranówki są podzielone. Mimo, że woda w Polsce spełnia wymogi bezpieczeństwa, wiele osób nadal wybiera plastikowe butelki z wodą mineralną. Jak to zmienić i bezpiecznie pić kranówkę? Zapytaliśmy Marzenę Lewandowską, dyrektor ds. marketingu w Aquaphor Polska.
Czy wodę z wodociągów trzeba jeszcze filtrować?
Jest uzdatniona i można ją pić, ale zanim trafi do naszych domów, przepływa kilometrami rur, których stan często budzi zastrzeżenia. Taka woda nabywa na swojej drodze wiele zanieczyszczeń, zmieniają się jej kolor, smak i zapach. Jest ona również konserwowana, np. chlorem, który nawet jeśli jest zastosowany w niewielkim stężeniu, nie pozostaje obojętny dla zdrowia i zmienia smak i zapach wody. Warto więc zaopatrzyć się w filtr, który sprawi, że będziemy mogli wygodnie i bezpiecznie korzystać z wody kranowej, dbając jednocześnie o środowisko bez zaśmiecania go plastikowymi butelkami.
Prosty, niedrogi filtr do wody? Co by pani poleciła?
Dzbanek filtrujący AQUAPHOR Provence, który pozwoli przefiltrować do 350 litrów wody, działa na zasadzie grawitacyjnej, a wkład wystarcza nawet do trzech miesięcy. Na drugim końcu skali są filtry na cały dom, które pomogą nie tylko w uzdatnieniu wody do picia, ale też uporają się z kamieniem w instalacji grzewczej czy uprzyjemnią kąpiele w zmiękczonej i odżelazionej wodzie.
Gdzie zmieścić kompleksowy filtr do kuchni?
W szafce pod zlewem! Polecam np. AQUAPHOR Morion, który działa na zasadzie odwróconej osmozy, czyli ma membranę, przez którą przeciśnie się tylko woda. Będzie ona krystalicznie czysta, bez metali ciężkich, bakterii i wirusów, dodatkowo nasycona minerałami, więc nie musimy martwić się o to, że jest wyjałowiona.
Tekst: Beata Woźniak
Zdjęcia: Shuttertsock
Zobacz także: Oszczędzanie wody – dlaczego to takie ważne?