Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Uczta dla ptaków

Uczta dla ptaków
 
 


Przyleciały, zakręciły, zafurkotały ptaki po zimowym ogrodzie. Już zbierają się na świąteczne plotki przy plasterku suszonego jabłka i garstce orzechów.

Babeczki z orzechami
kostka smalcu •orzechy i płatki owsiane •foremki do babeczek•kolorowa wstążka•miękki drut i cążki

Smalec topimy w rondelku. Nie musi być płynny. Wystarczy, że będzie na tyle miękki, by można go było dokładnie połączyć z ziarnem i orzechami. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszek i czekamy, aż zastygnie. Ostrożnie wyjmujemy z foremek gotowe „ciasteczka” i w każde wkładamy wykonaną z drutu pętelkę, przez którą przewlekamy wstążkę. Babeczki możemy zawiesić na karmniku lub gałęzi.

***

reklama

Serca i obwarzanki
kostka smalcu •mieszanka ziaren i suszonych owoców •różne foremki do ciasteczek

Dno każdej z foremek wysypujemy innym ziarnem. Tak przygotowane blaszki napełniamy wcześniej przyrządzoną masą z topionego smalcu i nasion. Po zastygnięciu gotowe danie delikatnie wyjmujemy z foremki i układamy w karmniku lub wieszamy na drzewie.

***

Smakowite kubeczki
kostka smalcu •różne rodzaje ziaren i owoców •gałązka •kolorowy kordonek •kawałek prostego drutu •ostre narzędzie, np. szydło •kolorowe jednorazowe kubeczki

Kubeczki napełniamy masą ze smalcu i nasion. Robimy dziurkę w dnie każdego i przewlekamy przez całą jego zawartość drut z kordonkiem. W ten sposób otrzymujemy pętelkę do zawieszania. Na dole odcinamy około 15–20-centymetrową nitkę, do której przywiązujemy gałązki, tak by ptaki miały gdzie przysiąść w czasie ucztowania.


Tekst: Patrycja Sapiełkin
Fotografie: Flora Press 

Weranda Country nr 1/2012

Zobacz również: