Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Owocowe maseczki

Owoce Dla skóry najcenniejsze są polisacharydy. Można je znaleźć głównie w porzeczkach.
 
 


Odświeżająca maseczka jogurtowo-truskawkowa
Weź:
• 3 truskawki
• łyżkę naturalnego jogurtu
• łyżkę zmielonych płatków owsianych
• 4 liście mięty

Miętę bardzo drobno posiekaj, truskawki rozgnieć widelcem, dodaj jogurt i zmielone płatki. Włóż mieszaninę do lodówki na przynajmniej godzinę. Chłodną maseczkę nałóż na twarz i szyję. Zmyj letnią wodą po kwadransie.

Wygładzająca maseczka porzeczkowa (albo jeżynowa)
Weź:
• 30 niedojrzałych czarnych porzeczek (albo 15 jeżyn)
• łyżeczkę do kawy oliwy extra vergine

Zmiksuj owoce z oliwą i nałóż na oczyszczoną wcześniej twarz. Pozostaw na 10–15 minut. Zmyj letnią wodą.

reklama

Delikatnie złuszczająca maseczka malinowa na ramiona i dekolt
Weź:
• 20 malin
• łyżkę brązowego cukru
• łyżeczkę oliwy extra vergine

Rozgnieć maliny widelcem, wymieszaj z cukrem i oliwą. Nałóż na dekolt i ramiona. Po 5 minutach zmyj pod prysznicem.

Maseczka z czerwonych i czarnych porzeczek
Weź:
• 20 porzeczek czerwonych
• 20 porzeczek czarnych
• 2 łyżki naturalnego jogurtu

Zmiksuj wszystko i nałóż na twarz na 10 minut. Zmyj ciepłą wodą. Maseczka poprawia ukrwienie skóry.

Oczyszczająca maseczka jabłkowa
Weź:
• pół zielonego (niezbyt dojrzałego) jabłka
• łyżkę płynnego miodu

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem. Nałóż masę na twarz. Po 20 minutach spłucz letnią wodą.

Ściągająca maseczka malinowa
Weź:
• 20 malin
• białko z jajka

Białko ubij, a maliny zmiksuj. Połącz delikatnie składniki i nałóż maseczkę na twarz. Pozostaw na 15–20 minut. Zmyj letnią wodą.


Tekst: Magda Patryas
Fotografie: Stockfood/Free, East News

Weranda Country nr 4/2010