Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Owocowe maseczki

Owoce Dla skóry najcenniejsze są polisacharydy. Można je znaleźć głównie w porzeczkach.
 
 


Porzeczki, maliny, morele – słodkie, soczyste, pyszne. I odmładzające. Ze świeżych owoców możemy zrobić doskonałe kosmetyki.

Letni wysyp owoców zachęca nie tylko do objadania się tymi smakołykami i eksperymentów kulinarnych. Myślimy również o tym, by wykorzystać je w domowych zabiegach upiększających. I generalnie taki pomysł jest jak najbardziej słuszny oraz zgodny z ekologicznym podejściem do urody, ale pod jednym warunkiem. Jeśli chcemy, by nasze kosmetyki były naprawdę naturalne, do ich sporządzania wybierajmy owoce, o których wiemy na pewno, że nie były opryskiwane. Najlepiej więc do zabiegów brać plony z własnego krzaczka czy drzewa albo od zaprzyjaźnionego sąsiada. Najlepsze są maseczki. Mają tylko jedną wadę – owocowych papek nie można długo przechowywać. Zdarza się, że już po kilku godzinach tracą cenne właściwości. Jakie?

Przede wszystkim kwasy owocowe, które wygładzają zmarszczki, złuszczają naskórek i dzięki temu ułatwiają zatrzymywanie wody przez skórę. Owoce są prawdziwą skarbnicą witamin – dla cery najważniejsze są A, C i E.
Witamina A wspomaga regenerację naskórka, witamina C przyspiesza produkcję kolagenu – składnika odpowiedzialnego za elastyczność skóry, witamina E pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie. Świeże zawierają również przeciwutleniacze, czyli – najkrócej mówiąc – związki neutralizujące wolne rodniki. Jednymi z najsilniejszych są likopen (znajdziemy go na przykład w morelach) i flawonoidy (w malinach). Wreszcie cukry. Dla skóry najcenniejsze są polisacharydy. Można je znaleźć głównie w jabłkach i porzeczkach. Łagodzą podrażnienia, stany zapalne i nawilżają.

reklama

Odświeżająca maseczka z owoców leśnych i ogórka
Weź:
• 4 jeżyny
• 4 maliny
• 6 czarnych jagód
• 10 poziomek
• pół średniej wielkości ogórka
• pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Owoce rozgnieć widelcem, ogórek zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną. Nałóż na twarz, po kwadransie zmyj ciepłą wodą.

Odżywcza maseczka morelowa
Weź:
• 2 morele
• 3 łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki zmielonych migdałów
• 3 łyżeczki śmietany kremówki

Morele obierz ze skórki, usuń pestki i drobno pokrój owoce. Zmiksuj z pozostałymi składnikami, nałóż na twarz i szyję. Zostaw na 15–20 minut, zmyj ciepłą wodą.

Regenerująca jagodowo-cytrynowa 
Weź:
• 4 łyżeczki czarnych jagód
• 3 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
• 2 łyżeczki wody destylowanej
• łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• kroplę aromaterapeutycznego olejku cytrynowego

Zmiksuj wszystkie składniki. Nałóż grubą warstwę maseczki na twarz. Odczekaj 20 minut i zmyj ciepłą wodą.
 

Weranda Country nr 4/2010