Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Bukiet z ogrodu

Bukiet z ogrodu Fot. Kwiaty&Miut  
 
 

Najlepszą kwiaciarnią jest ta pod chmurką – ogród i łąka. Tyle dobra na wyciągnięcie ręki!

Łukasz Marcinkowski i Radek Berent z kwiaciarni Kwiaty & Miut - dla tego duetu nie ma bukietów niemożliwych – zrobią je z polnych kwiatów, gałązek, a nawet chwastów. Właśnie ukazała się ich pierwsza książka.

Jak przygotować piękny bukiet?

Potrzebne będą:

•drut bukieciarski

•waza (może być do zupy)

•kłębek drutu aluminiowego

•sekator

•nożyk


Rośliny:

•jaskry •piwonie •miesięcznica •tulipany •kosaćce •kalina •gałązki jarzębu i magnolii •inne sezonowe kwiaty

1. Z gałązek kaliny odetnij liście – dłużej postoją. Do naczynia wlej wodę
do połowy wysokości i włóż kłębek drutu. Powtykaj między zwoje pędy jarzębu. Baza gotowa.
2. Dołóż gałęzie magnolii – wyznaczą ogólny kształt kompozycji, a potem kwiatostany miesięcznicy.
3.Wstaw po kilka pędów kaliny, kosaćców i parę tulipanów, które dodadzą lekkości.
4.Teraz dołóż największe punkty kompozycji – piwonie. Niektóre z nich przytnij, żeby były trochę krótsze – bukiet będzie pełniejszy.
5.W kruche łodyżki różnokolorowych jaskrów włóż drucik bukieciarski,
by je usztywnić. Uzupełnij nimi kompozycję. Dolej trochę wody do naczynia.


W książce znajdziecie nie tylko pomysły na bukiety, wianki i inne roślinne dekoracje, ale też wskazówki, jak obchodzić się z ciętymi kwiatami. Wyd. Full Meal, 69 zł,
do kupienia: sklep.ustamagazyn.pl.

reklama
Weranda Country nr 6/2016

Zobacz również: