Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Naturalnie barwione, ziołowe pisanki

Fioletowe pisanki Jagody - zarówno mrożone, jak i ze słoika dadzą, w zależności od czasu gotowania, kolor bzu lub intensywny niebieski.
 
 

 Po co kupować farbki do jajek, skoro sama natura oferuje świetne barwniki. W łupinkach cebuli farbujemy jajka od zawsze. Tym razem sięgnij także po czerwoną kapustę, buraki, czarne jagody...

NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANE BARWNIKI do jajek:


Cebula – jeśli ugotujesz jajka w wodzie z łupinkami, zafarbują się na kolor brązowy. By brąz był bardziej intensywny, dodaj igły jodłowe, by był jaśniejszy – białe części cebuli. Przez dodanie łupin z orzecha można uzyskać złotawy kolor.

Czerwona kapusta zafarbuje skorupki na intensywny niebieski kolor, jeśli ją drobno poszatkujesz i zagotujesz z łyżką ałunu.

Czerwony burak da różowoczerwony kolor – wystarczy włożyć ugotowane, jeszcze ciepłe jajka do podgrzanego soku z buraków. Natomiast gotowanie jajek z surowymi burakami lub burakami ze słoika, nawet jeśli dodasz do wywaru ałun, da mało ciekawy, jasnobrązowy kolor.

INNE NATURALNE BARWNIKI:


Jagody – zarówno mrożone, jak i ze słoika dadzą, w zależności od czasu gotowania, kolor bzu lub intensywny niebieski.

Pokrzywa – barwi na zielono, podobnie trawa, liście barwinka, kora brzozowa, wywar z jemioły. Kolor jasnozielony uzyskamy, gotując liście szpinaku, także mrożonego.

Herbata mate, rumianek z dodatkiem ałunu zafarbuje skorupki na żółto, tak jak liście młodej jabłoni i igły modrzewiowe.

Herbata rooibos z ałunem da intensywny odcień curry.Możesz wypróbować także różne herbatki owocowe oraz napar z dziurawca i z bratków. Zresztą możliwości jest sporo.

UWAGA: Gotowe, już schłodzone jajka warto przetrzeć odrobiną oleju – dzięki temu zyskają ładny naturalny połysk.

reklama

pisanki Z listkami ZIÓŁ KROK PO KROKU:


1. Na jajku ułóż delikatnie – nie przyklejaj! – ziółko, listek albo kwiatek.
2. Włóż jajko do zawiązanej z jednej strony siateczki.
3. Zawiąż ostrożnie siateczkę z drugiej strony.

Tak przygotowane jajka włóż do wody z łupinkami cebuli. Gotuj na twardo, aż skorupki zabarwią się na brązowo.
UWAGA: Inny barwnik uzyskasz, używając któregoś z podanych obok produktów.

JAK PRZYGOTOWAĆ JAJKA DO FARBOWANIA:


Umyj jajka dokładnie gąbką zwilżoną wodą z mydłem, stempel usuniesz kilkoma kroplami zwykłego mleczka do czyszczenia. Czyste jajka wstaw na około pół godziny do wody z octem – dzięki temu farba będzie się lepiej trzymała. Do każdego roztworu dobrze dodać łyżkę stołową ałunu, co sprawi, że kolory będą bardziej intensywne.

By przygotować barwnik, należy rozdrobnić wybrane rośliny i gotować je 30-40 minut. Jajka można ugotować na twardo i dopiero potem włożyć na około 10 minut do jeszcze gorącego roztworu. Ale można też – i tak właśnie robiliśmy to my – gotować je razem z rozdrobnionymi roślinami. Pamiętaj przy tym, by przekłuć jajka, by nie popękały w czasie gotowania.

UWAGA: do gotowania weź jakiś stary garnek, bo roztwór z pewnością je zafarbuje.

PISANKI ZDOBIONE... ZŁOTEM KROK PO KROKU:


Rzecz jasna, nie prawdziwym złotem, tylko cieniutką folią zdobniczą. Ale nie uda ci się nakleić jej bezpośrednio na skorupki, musisz użyć bibułki.

1. Narysuj wybrany motyw i przekalkuj na bibułkę.
2. Małymi ostrymi nożyczkami wytnij motyw.
3. Posmaruj delikatnie odrobiną kleju i naklej na jajko.
4. Teraz posmaruj motyw z wierzchu klejem, uważając, by nie pobrudzić nim skorupki poza bibułką.
5. Delikatnie układaj na motywie kawałki cienkiej błyszczącej folii i ostrożnie przyciskaj je pędzelkiem.



Tekst: Flora Press
Fotografie: Helga Noak/Flora Press

Weranda Country nr 3/2011