Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Cebulki na stół!

Tulipany w ziołach A teraz czas na pachnący bukiet w ziołach.
 
 


Zanim zakwitną na klombach i rabatkach, kolorowe tulipany uwodzą nas z ulicznych straganów. Poddaj się ich urokowi i ułóż piękny bukiet. Spraw, by twoim domem zawładnęła wiosna.

Tulipany nie wymagają specjalnej oprawy. Wystarczy pęk świeżych ciętych kwiatów włożyć do prostego naczynia, jak na zdjęciu po lewej – i już masz najpiękniejszy wiosenny bukiet. Ale by cieszył oko jak najdłużej, musisz pamiętać o kilku rzeczach.

Tulipany piją dużo wody, nie wystarczy jednak napełnić wazon po brzegi – gdy kwiaty mają jej zbyt wiele, zaczynają rosnąć jak szalone i wkrótce wiotka łodyga nie jest w stanie utrzymać ciężkiej główki. By temu zapobiec, nalej wody tylko na wysokość 3-4 cm. Nie zapominaj codziennie jej uzupełniać, ale nie zmieniaj – ta w wazonie zawiera już substancję, dzięki której kwiaty dłużej zachowają świeżość. Możesz też przedłużyć im żywot, wstawiając na noc do chłodnego pomieszczenia.

reklama

Na odświętny stół warto przygotować bardziej wyrafinowany bukiet. Oto kilka propozycji:

1. W zielonych objęciach: w wydrążonej ozdobnej kapuście umieść gąbkę florystyczną, w którą wetkniesz pęk różnokolorowych tulipanów.
2. Cebulki na talerzu: tulipany z cebulkami (dokładnie umytymi) zwiąż zwykłym sznurkiem i taki bukiet ustaw na talerzyku z wodą.
3. Minibukiecik: miniaturowe lub przycięte krótko tulipany umieść w nasączonej wodą gąbce, listki powywijaj fantazyjnie, całość udekoruj sznurkiem.
4. W ziołach: pozbawione własnych liści krótkie tulipany ułóż w bukiet z gałązkami świeżych dowolnych ziół, np. szałwii, pietruszki, estragonu.


Tekst: Sylwia Nelken
Fotografie: Lindberg Kress Photo/House of Pictures

Weranda Country nr 3/2011

Zobacz również: