weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Dorsz ze szpinakowym pesto, kaparami i nutką chili. Spróbuj go, a przekonasz się, że dania rybne nie muszą być nudne!

Weź:
•4 filety z dorsza
•2 garści szpinaku
•ząbek czosnku
•2 łyżeczki kaparów
•2 łyżki startego parmezanu
•2 łyżki mielonych orzechów laskowych
•¹⁄3 szklanki oliwy
•półtorej łyżki mąki
•półtorej łyżeczki soku z cytryny
•sól
•pieprz
•pół łyżeczki płatków chili

Dorsz ze szpinakowym pesto
Szpinak, posiekany czosnek, kapary, parmezan i orzechy zmiksuj, dolewając ¼ szklanki oliwy. Ryby oprósz solą, obtocz w mące. Smaż na pozostałej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i płatkami chili, podawaj z pesto.


Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free

reklama

Zobacz również