reklama

Znasz kurdybanek? Pewnie widziałaś go nieraz wśród trawy albo zaschniętych liści. Bluszczyk ten jest, obok kminku, najstarszym prasłowiańskim ziółkiem, wybitnie zdrowym i smacznym.

A przy tym odpornym na mróz, bo jego liście zachowują kolor nawet pod śniegiem, a na przedwiośniu jako jeden z pierwszych przebija się przez śnieg. Warto sobie o nim przypomnieć właśnie teraz, gdy zgodnie z tradycją nadużywa się jedzenia.

Leczy bowiem stany zapalne pęcherzyka żółciowego, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i regeneruje nadwerężoną marynatami śluzówkę. Możesz więc podczas zimowego spaceru poszukać na łące balsamicznie pachnących listków przypominających rozetki albo kupić suszony. Do posypywania twarożków, pomidorów i zup.

Tekst: Joanna Halena, Karolina Zawadzka
Zdjęcia: Alamy/Be&W, Naturepl/Be&W, Stockfood/Free, Shutterstock

reklama

Zobacz również