Rzeżucha na Wielkanoc

Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Poznaj wielką moc tej małej roślinki!

Porady

Zielony trawniczek urośnie w domu o każdej porze roku, czy to w upalne lato, czy w mroźną zimę. Najchętniej wysiewamy rzeżuchę z okazji Wielkanocy, tymczasem warto ją jeść przez okrągły rok. Rzeżucha jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

reklama
Kiełkownica miseczowa
Kiełkownicę miseczkową Semini kupisz na sklep.weranda.pl

Dlaczego rzeżucha jest taka zdrowa?

Pamiętacie jej pikantny smak? Musicie wiedzieć, że rzeżucha odkaża jamę ustną i przewód pokarmowy. A jej intensywny zielony kolor świadczy o zwartości krwiotwórczego żelaza. A teraz coś dla osób o kiepskiej tolerancji na mleko krowie – otóż ta mała roślinka jest bogatym źródłem wapnia. Mało? Dla urody rzeżucha zaopatrzy nas w siarkę, która jest stałym składnikiem wszelkich preparatów wzmacniających włosy, skórę i paznokcie. Jeśli to Was nie przekonało, dodajcie jeszcze witaminy, pozyskane bez żadnej chemii, we wląsnym, "parapetowym" ogródku – na przednówku to sytuacja wyjątkowa, więc korzystajmy!

Rzeżucha na Wielkanoc

Mocne roślinne smaki są bardzo cenne w kuchni. Rzeżucha posłuży nam do kanapek, past, sosów, twarogów, sałatek i surówek, także jako dodatek do mięs i zielenina do zupy. Ale najlepszym kompanem rzeżuchy w kuchni jest jajko. Dlatego Wielkanoc jest wymarzonym czasem na prezentację tej skromnej rośliny.

Kiełkownica słoikowa
Kiełkownicę Semini kupisz na sklep.weranda.pl

Jak posiać rzeżuchę?

Uprawa rzeżuchy na wacie, metodą którą każdy zna od dzieciństwa, ma pewien minus. Otóż wraz z odcinaniem roślin tracimy całe korzenie, które są tak samo jadalne, zdrowe, smaczne i pachnące. Pod watą mogą nam zagniwać, zwłaszcza jeśli przesadzimy z podlewaniem. Takich problemów nie ma, jeśli użyjemy sitka na kiełkownicy miseczkowej.  

Cudowne aranżacje stołu

Co jest fantastyczne w kiełkowaniu rzeżuchy, to fakt, że wyrasta bardzo szybko, w przeciagu kilku dni. Ale nie tylko, bo także, podobnie jak w przypadku innych roślin, piękny wygląd. Nasze zmęczone szarzyzną zimy oczy powinny nacieszyć się powiewem wiosny na stole w jadalni czy też w kuchni. Spróbujcie wykiełkować coś różowego – np. rzodkiewkę Red Purple, albo fioletową kalarepę, albo żółtą kozieradkę. A jakie pyszne są kiełki słonecznika! Do wielu rodzajów kiełków nada się kiełkownica słoikowa. Jej piękne zdjęcia, jak i inspiracje co do aranżowania stołu, znajdziecie tutaj.

Zdjęcia: zwidokiemnastol.pl

Zobacz również