Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Wrzosowa herbatka na trawienie

Wrzosowa herbatka na trawienie
Wrzosowa herbatka na trawienie

Z czym kojarzy się wrzesień? Wiadomo – z wrzosami!! Dla mnie usiana jest nimi wręcz cała jesień, przecież niektóre z nowych odmian kwitną nawet do grudnia!  

Dawniej jednak najczęściej uprawiano i wykorzystywano wrzos pospolity (Calluna vulgaris). Do czego? Oczywiście do ozdoby. Ale też z powodu jego leczniczych właściwości. Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo w infekcjach dróg moczowych (tak jak żurawina), pobudza trawienie.

Każdy, kto ma wrzosy w ogrodzie lub na balkonie, może zbierać ich gałązeczki z kwiatami. Zazwyczaj przycina się je po okresie kwitnienia, ale jeśli zdecydujecie się to zrobić odrobinę wcześniej, z odciętych końcówek przyrządzicie herbatę, napar do kąpieli lub okładów.

W kwiatuszkach są flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, arbutyna (lekko rozjaśniająca skórę) oraz garbniki. Wrzosy są łagodnym ziołem – ich lecznicze działanie jest delikatne. Jednak zanim zrobicie napar, upewnijcie się, że nie były pryskane (zwłaszcza przeciw grzybom).

reklama


Wrzosowy napar na poprawę trawienia 

Weź:
• łyżkę kwiatów wrzosu
• łyżkę ziaren kopru włoskiego
• 2 szklanki wody

Kwiaty wrzosu posiekaj i wymieszaj z koprem. Zalej przegotowaną wodą (najlepiej miękką) o temperaturze 90°C i przykryj spodkiem na co najmniej 15 minut. Możesz przelać herbatkę do termosu. Pij około ¼ szklanki kilka razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Klaudyna Hebda, miłośniczka ziół i blogerka
klaudynahebda.pl 
fot. shutterstock 

Weranda Country nr 9/2016

Zobacz również: