Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Domowa rukola

Rukola.
 
 
Po rukolę do sklepu? Wcale nie. Możesz wyhodować pachnące młode liście pod oknem w ogródku, a nawet na parapecie w kuchni. Posiana jesienią do ziemi wykiełkuje dopiero na wiosnę, załóż więc plantację okienną, tak zwaną hydroponiczną, czyli na wodzie. Z rokiettą (bo tak nazywa się ta włoska sałata) postępuj jak z rzeżuchą – siej na wilgotnej ligninie rozłożonej na podłużnym talerzu albo w płaskim korytku. Już po tygodniu powinny pojawić się kiełki (bogate w witaminy A, E i K), które w ciągu kolejnych 2-3 tygodni dorosną na tyle, że będziesz mogła ścinać je do sałatek. 
 
Tekst: Joanna Halena, Karolina Zawadzka, Monika Utnik-Strugała   
Zdjęcia: Stockfood/Free, Flora Press, Shutterstock
reklama
Weranda Country nr 8/2014