Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Topinambur, czyli karczoch jerozolimski

Pieczone, smażone, surowe - topinambur jest pyszny w każdej postaci!!
Pieczone, smażone, surowe - topinambur jest pyszny w każdej postaci!!

Możesz je obrać i ugotować albo upiec ze skórką, polewając miodem. Dobre są również na surowo. Bulwy topinamburu doskonale zastąpią ziemniaki! 

Wesołe, miniaturowe kwiaty topinamburu (Helianthus tuberosus) będą przypominać o minionym lecie aż do późnej jesieni. A kiedy nastaną zimne dni, pocieszymy się słodkimi bulwami o przyjemnym orzechowym smaku. 

Kiedy sadzić topinambur?

Bulwy wsadź w kwietniu do spulchnionej ziemi na głębokość 5-10 cm w odstępach co 30 cm. Najlepiej w słonecznym i przestronnym miejscu, bo łodygi topinamburu potrafią wystrzelić nawet na 4 m wysokości, zabierając światło i wodę sąsiadom. Słonecznik bulwiasty jest odporny na suszę, jednak regularnie podlewany dużo bujniej rośnie.

Jak pielęgnować topinambur?

Posadzony w kilku rzędach utworzy gęste zarośla, z którymi żadne chwasty nie mają szans. W połowie sezonu otocz pędy palikami i podwiąż sznurkiem – to na wypadek porywistego wiatru.

reklama


Zbyt wysokie rośliny możesz przyciąć, to jednak nieco opóźni kwitnienie.

Kiedy zbierać topinambur?  

Bulwy będą tym słodsze, im dłużej pozostaną w ziemi, najsmaczniejsze są od listopada do lutego. Póki można, wybieraj je na bieżąco, w miarę potrzeby, a zanim tęgie mrozy skują ziemię, wykop wszystkie, zbierz do skrzynki i zasyp ziemią, żeby całkiem nie wyschły.

Topinambur nie boi się mrozu, dlatego możesz zostawić roślinę na dworze aż do wiosny. 


Łukasz Skop
autor bloga bez-ogródek
fot. shutterstock 

Weranda Country nr 12/2016

Zobacz również: