Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Czarna marchew

Czarna marchew to nie nowość. Ta odmiana jest znana od bardzo dawna.
Czarna marchew to nie nowość. Ta odmiana jest znana od bardzo dawna.

Kolorowa marchew coraz częściej gości w sklepach i na straganach. Pięknie wygląda i smakuje. Może by tak samemu ją wyhodować?  

Do niedawna najczęściej spotykaliśmy ją na etykietkach – jako naturalny koncentrat dodawany do soków dla podkręcenia ich koloru. Ale purpurowe korzenie coraz częściej występują na blogach i w programach kulinarnych, a to za sprawą mody na stare odmiany warzyw.

Czarna marchew jest znana od bardzo dawna. Pomarańczowa odmiana ją później zdetronizowała, ale to w tej ciemnej znajdziemy więcej witamin i pożytecznych dla zdrowia barwników.

Kiedy siać czarną marchew?

Na letni i jesienny zbiór wysiewamy marchew od połowy kwietnia, a na zimowe zapasy – w maju i czerwcu.

Najpopularniejsze odmiany to średniowczesna ‘Purple Haze’ i średniopóźna ‘Deep Purple’ – obie dwukolorowe, o ciemnofioletowym miąższu i pomarańczowym rdzeniu.

reklama


Jak pielęgnować czarną marchew?  

Żeby korzenie urosły długie, proste i kształtne, przekopmy grządki na głębokość dwóch szpadli, oczyśćmy z kamieni i rozbijmy bryły ziemi. Marchewki nie napotkają przeszkód i nie będą miały powodów, by się rozwidlać.

Kiedy zrywać czarną marchew?  

Pierwsze można podkradać z grządek już w czerwcu. Najlepiej wyrywać te, które rosną zbyt gęsto, tak żeby między pozostałymi były pięcio-centymetrowe odstępy. Te, które pozostaną w ziemi, do jesieni podwoją rozmiary.

Jak smakuje czarna marchew?

Jest bardziej chrupka, ale mniej słodka od pomarańczowej kuzynki. Po ugotowaniu czy upieczeniu zmienia kolor na brudnoszary.

Najlepiej chrupać ją na surowo i łączyć ze słodkimi owocami.
 

Łukasz Skop
autor bloga bez-ogródek
fot. shutterstock 
Weranda Country nr 10/2016

Zobacz również: