Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wiśnie szklanki

Wiśnie szklanki, Fot. Shutterstock, Gap Photos
Wiśnie szklanki, Fot. Shutterstock, Gap Photos

Próżno ich szukać na rozległych plantacjach, są dla hodowców przemysłowych zbyt wybujałe, a ich owoce za mało trwałe. Na szczęście wciąż można je spotkać w amatorskiej uprawie, gdzie smak jest ważniejszy niż wydajność.

Kiedy zrywać?

Te staromodne wiśnie nie tylko zakwitają jako jedne z pierwszych, ale też bardzo szybko dojrzewają – owocami możemy się cieszyć już pod koniec czerwca. Początkowo są kwaśne jak cytryna, jednak mocno dojrzałe łączą przyjemną kwaskowatość z cukierkową słodyczą.

Jak pielęgnować?

Latem, tuż po zbiorze owoców, drzewka należy przyciąć. Podczas suchej i słonecznej pogody rany goją się znacznie szybciej, a i choróbska nie mają tak sprzyjających warunków
do rozwoju jak podczas chłodnej i deszczowej wiosny.

Jak smakują?

W odróżnieniu od sokówek najlepsze są prosto z drzewa. Mają bezbarwny miąższ, więc sok wyciśnięty ze szklanek nie ma typowo wiśniowego koloru – jest szklisty!

Łukasz Skop, autor bloga Bez-ogródek

reklama
Weranda Country nr 4/2016