Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana - jesienny klasyk
Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•5 ziemniaków
•dużą cebulę
•kawałek sera z niebieską pleśnią
•łyżkę masła
•kawałek wędzonego boczku
•łyżeczkę oleju arachidowego
•pół szklanki białego wina
•świeży tymianek
•szklankę śmietanki kremówki
•sól
•pieprz 

Jak przyrządzić

Plastry ziemniaków włóż na 10 minut do wrzątku. Pokrojony boczek podsmaż na oleju i podduś w winie. Nasmaruj masłem formę do opieczenia. Ułóż w niej kolejno połowę ziemniaków, plasterki cebuli, boczek i pokruszony ser. Potem kolejną warstwę. Posyp tymiankiem i zalej śmietanką z solą i pieprzem. Piecz pół godziny w 180°C.
 
Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 70 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również