Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Bułeczki klangorki

Przepis na bułeczki drożdżowe.

Bułeczki klangorki
Bułeczki klangorki z ciasta drożdżowego

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•4 szklanki mąki,
•pół kostki drożdży,
•2 łyżki kwaśnej śmietany,
•3 jajka,
•pół szklanki cukru,
•pół kostki masła,
•pół szklanki zimnego mleka,
•szczypta soli.
Dodatkowo:
•jajko,
•brązowy cukier,
•cynamon.

Jak przyrządzić

Stop masło, drożdże dodaj do śmietany. Utrzyj jajka z cukrem. Połącz wszystko z mlekiem, mąką i solą. Wyrób ciasto. Przykryj folią, schładzaj kilka godzin. Wyjmij z lodówki, oprósz mąką, grubo rozwałkuj. Wytnij kółka, posmaruj jajkiem, posyp cukrem i cynamonem. Zostaw na 30-45 min i piecz 15-20 min w 180ºC. 
 

Przepis: Klangor.pl
Tekst:
Joanna Zaguła
Zdjęcia: Gutek Zegier (współpraca Feko Rouppert)

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również