Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kiszona marchewka

Jak jeść? Kiszona marchew jest słodko-kwaśna, idealna jako surówka z odrobiną oleju lnianego i posypką z orzechów. Pasują do niej rodzynki oraz świeży lub marynowany imbir – doprawiona tym ostatnim świetnie rozgrzewa. Jeśli przed kiszeniem zestrugasz ją na cienkie wiórki, będzie mniej chrupiąca. Po dodaniu kilku łyżek do zupy jarzynowej wyjdzie pyszna kwaskowata marchwianka.

 

Kiszona marchewka
Kiszona marchewka doskonale pasuje do surówek.

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Na dwa słoje kiszonej marchewki weź:
•litr wody
•czubatą łyżeczkę soli
•6 średnich marchewek
•główkę czosnku
•korzeń i dwa liście chrzanu
•łyżeczkę gorczycy
•papryczkę chili (ewentualnie)


 

Jak przyrządzić

Marchew umyj, pokrój w grube plastry lub słupki. Układaj warstwami w słoikach, przekładając przyprawami, aż wypełnią cały słój. Zalej gorącą, osoloną wodą, tak by nic
nie wystawało, i zakręć dobrze wyparzoną pokrywką. Na początku obracaj słoik raz dziennie, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Po 3-4 dniach marchewka będzie małosolna, a po tygodniu kiszona.

Tekst: Karolina Zawadzka  
Zdjęcie: Shutterstock

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również