Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pyzuchy Basi

Przepis na podstawie przepisu z książki „Pułtusk od kuchni”.

Pyzuchy Basi
Pyzuchy Basi zadowolą każdego miłośnika koziego sera.

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Składniki na ciasto:
• 2 kg ziemniaków
• 2 jajka
• mąka ziemniaczana
• sól do smaku

na farsz:
• pół kg białego sera koziego
• garść bazylii lub innych świeżych ziół
• 2 ząbki czosnku
• sól do smaku

Jak przyrządzić

Ziemniaki obierz, ugotuj, przeciśnij przez praskę. Uklep w misce i wyrównaj, podziel na cztery równe części. Jedną z nich wyjmij, w to miejsce wsyp tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodaj z powrotem wyjęte ziemniaki i jajka, zagnieć ciasto. Formuj placki, do każdego włóż łyżkę farszu i zwiń w podłużne kluchy podobne do kartaczy. Ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze skwarkami.

Kontakt do Właścicielki Barbara Polak, Jackowo Dolne 11A, 07-203 Somianka, www.domnadwierzbami.pl
Tekst: Agnieszka Berlińska
Zdjęcie: Shutterstock

Czytaj więcej o Domu nad Wierzbami: PRZEPISY Z DOMU NAD WIERZBAMI

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również