Przepisy nie tylko na Wielkanoc – dania z chrzanem, pyszne i zdrowe!
Chrzan! Słowianie go kochali. Był dla nich rośliną do wszystkiego: w liście zawijali mięso, żeby się nie psuło, korzeń traktowali jak lek na niestrawność, nieświeży oddech, gorączkę, ból gardła, migreny i… potliwość stóp. Był symbolem siły oraz zdrowia. Gdy nastało chrześcijaństwo, wylądował w święconce jako „przypominajka” Męki Pańskiej. Jest nie tylko zdrowy, ale dodaje smaku potrawom. Zobacz 7 przepisów na dania z chrzanem.
Czytaj dalejŚwiąteczne serniki – 5 przepisów na ciasta wielkanocne dla każdego, także wegan. Który wybierasz?
To nie będzie łatwy wybór. Śmietankowy z wanilią i migdałami oraz polewą mango czy czekoladowy z solonym karmelem? Orzechowy z 3 serów, polany białą i mleczna czekoladą, a może owocowy z jogurtu albo ten w wersji wegańskiej? Stop. Bierzemy wszystkie!
Czytaj dalejPomarańcze – właśnie trwa na nie sezon. Zobacz 6 przepisów na pyszne dania z pomarańczami
Na brzydką pogodę - energia pomarańczy! Pomarańcze i mandarynki właśnie dojrzewają na drzewkach na Południu. Dlatego teraz są najpyszniejsze. Ich złocisty kolor i orzeźwiający zapach natychmiast poprawiają nastrój. Soczyste pomarańcze czy mandarynki to czysta energia. A także spory zastrzyk witamin! Zima należy do nich! Zobacz nasze przepisy! Zachwycą cię smakiem i wyglądem dań. Palce lizać!
Czytaj dalejSłodki prezent pod choinkę: przepisy na domowe pralinki. Są pyszne i... śliczne!
Chrupią w nich orzechy, pachną śliwki i pomarańcze. W jednych gorzka czekolada miesza się z chili, w innych – biała z kwaśną limonką. Podaruj bliskim słodkie prezenty, takie od serca.
10 pomysłów na zupy najlepsze na jesień! Rozgrzeją, uzdrowią i rozpieszczą podniebienie
Jesień to czas zup. Są zdrowe, rozgrzewające i pyszne, niektóre poprawiają odporność i pomagają wyjść z infekcji. Dodatkowa zaleta: możesz ugotować zupę na kilka dni. Zobacz nasze pomysły i przepisy na zupy, które warto przygotować jesienią.
Czytaj dalejFakty i mity o oliwie. Jak wybrać oliwę z oliwek i jak ją stosować? Zobacz nasz poradnik
Jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Czy wiesz, że z oliwy można ukręcić nawet lody? Grecy, Włosi i Hiszpanie lubią ją tak, że mogliby się w niej kąpać. Nic dziwnego, że jej popularność zawędrowała i do nas. Ale Południowcy mają wielowiekowe doświadczenie, jak wybrać dobrą i zdrową oliwę, a my – niekoniecznie. Przeczytaj nasz poradnik, jakie właściwości i cechy ma oliwa z oliwek, jak wybrać najlepszą i na co zwrócić uwagę na etykietach.
Czytaj dalejPotrawy z grzybów wprost z Puszczy Białowieskiej! Sprawdź, czy znasz te podlaskie przepisy na grzyby
W Puszczy Białowieskiej są prawdziwki, czerwońce, maślaki, rydze. Na drzewach rosną bystraki i pyszne opieńki, o które trzeba rywalizować z… żubrami. Poznaj podlaskie przepisy na dania z grzybami, niektóre Cię zaskoczą!
Czytaj dalejPrzetwory z aronii – przecier, sok, nalewka i konfitura
Aronia bywa nazywana polskim czarnym złotem – jest pyszna i bardzo zdrowa.
Czytaj dalej