Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Domowe lody z porzeczkami

Przepis na domowe lody porzeczkowe - w wersji dla dorosłych z prosecco, dla dzieci z sokiem pomarańczowym

Domowe lody z porzeczkami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•2 szklanki czerwonych porzeczek
•pół szklanki czarnych porzeczek
•2-3 morele
•szklankę truskawek
•pęczek mięty 
•pęczek tymianku
•pół szklanki cukru pudru
•szklankę prosecco lub sok pomarańczowy

Jak przyrządzić

Owoce umyj, morele (bez pestek) pokrój na ćwiartki. Wrzuć owoce do miksera kielichowego i zasyp cukrem. Miksuj przez chwilę. Następnie dodaj posiekaną miętęi listki tymianku oberwane z gałązek oraz prosecco (w wersji dla dzieci może być sok pomarańczowy). 
 
Zmiksuj wszystko na pulpę. Przelej masę do pojemniczków do robienia lodów na patyku i włóż do nich patyczki, ustaw pionowo w zamrażalniku. Zmrażaj przez przynajmniej 4 godziny, a jeśli lato jest ciepłe, to jeszcze dłużej. Wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem i wyciągnij lody z pojemniczków. Podawaj na talerzu z kostkami lodu.
 
Przepis: Joanna Zaguła
Zdjęcie: Shutterstock
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również