Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Rolada malinowa

Lekka i delikatna rolada malinowa to doskonały deser na letnie przyjęcia

 

Rolada malinowa

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź na ciasto:
•puszkę skondensowanego słodkiego mleka
•duże opakowanie jogurtu naturalnego
•płaską łyżeczkę sody
•5 łyżek soku z cytryny
•3 szklanki mąki
•pół łyżeczki proszku do pieczenia 
•3 łyżki cukru pudru
 
Weż na krem:
•opakowanie mascarpone
•1½ szklanki kremówki
•8 łyżek soku z cytryny
•¾ szklanki cukru pudru
•opakowanie cukru waniliowego
•olejek różany do smaku
•łyżeczkę soku z buraków
•2 szklanki malin
•cukier puder
 

Jak przyrządzić

Wymieszaj jogurt z mleczkiem, a mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksuj wszystko razem na wolnych obrotach. Sok z cytryny rozmieszaj z sodą, a gdy się spieni, dodaj do ciasta i wymieszaj. Piecz 25 minut w 165°C w prostokątnej formie. Zimną śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny. Śmietana do ubijania powinna być bardzo zimna. Zmiksuj na niskich obrotach mascarpone z resztą cukru, soku z cytryny i olejkiem różanym. Dodaj śmietanę oraz sok z buraka. Wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto lekko ostudź na kratce pod ściereczką. Długim nożem z piłką rozkrój je na dwa cienkie blaty (jeden możesz zamrozić na później). Zanim do końca ostygnie, ułóż frotowy ręcznik na przekrojonej stronie blatu i zwijaj roladę z ręcznikiem w środku. Przykryj ściereczką, żeby nie wyschła i zostaw na 20-30 minut. Potem rozwiń rulon, zabierz ręcznik, posmaruj ciasto większą częścią kremu, ułóż na nim maliny, przykryj resztą kremu i zwiń. Posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Wyjmij z lodówki pół godziny przed podaniem.
 
Przepis i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również