Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Aromatyczny placek z rabarbarem

Nareszcie jest rabarbar! Czas na pierwsze placki i kompoty, bo właśnie teraz jego łodygi są najsłodsze. 
Aromatyczny placek z rabarbarem

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź na ciasto:
•1½ szklanki mąki
•szczyptę soli
•4 łyżki cukru pudru
•pół kubeczka śmietany 12%
•łyżkę zimnej wody
•łyżeczkę octu

Na nadzienie:
•4-5 łodyg rabarbaru
•pół szklanki drobnego cukru
•laskę wanilii
•łyżkę wody różanej
 
Do posypania:
•kilka łyżek cukru pudru
 

Jak przyrządzić

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i cukier. Wlej śmietanę, wodę oraz ocet i szybko wyrób, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Przygotuj nadzienie. Przekrój na pół laskę wanilii i wyskrob z niej dokładnie ziarenka. Rabarbar obierz i pokrój na niewielkie kawałki o grubości około 1½ cm. Wrzuć je do miski, zasyp cukrem, dodaj ziarenka wanilii i wlej wodę różaną. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrągły placek o średnicy około 25 cm. Przenieś go na blachę. Na środku ułóż rabarbar, zostawiając 5 cm wolnych na brzegach. Zawiń brzegi, przykrywając nadzienie, i piecz 35 minut w 200ºC. Posyp cukrem pudrem.

Przepis: Joanna Zaguła   
Zdjęcie: Shutterstock
 
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również