Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Migdałowa masa do dekoracji

Możesz zrobić z niej kolorowe słodkie kuleczki do schrupania lub kwiatki i zajączka.

 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•szklankę mąki migdałowej
•1¼ szklanki cukru pudru 
•1½ łyżki wody
•pół łyżeczki soku z cytryny
•szczyptę soli

Dodatkowo:
•barwniki spożywcze lub naturalne zamienniki (sok z buraków, ze szpinaku, z malin)

Jak przyrządzić

Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz zrobić ją sama. Migdały najpierw namocz przez 5 minut we wrzątku, potem odsącz i obierz ze skórki. Rozłóż na ściereczce i poczekaj, aż całkiem wyschną. Potem zmiel je na mąkę w młynku do kawy, rozdrabniaczu albo specjalnym domowym młynku do mąki.

Połącz wodę, sok z cytryny i sól. Wsyp mąkę migdałową do blendera i przykryj ją cukrem. Miksuj na wolnych obrotach, dodając powoli wodę z sokiem i solą, aż masa zrobi się tak gęsta, że będzie można ją wyrabiać jak plastelinę. Podziel masę na kilka części i każdą zafarbuj na inny kolor. Wystarczy dodać kroplę barwnika lub łyżkę soku i zagnieść, by równomiernie rozprowadzić kolor. Rozwałkuj i wycinaj listki do dekoracji albo przykrywaj nią babeczki i torty. 
 

Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcie:  Stockfood/free

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również