Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Żurawina pod kruszonką

Jaki jest Twój jesienno-zimowy comfort food? My polecamy smaczną i zdrową żurawinę pod ziołową kruszonką.

Żurawina pod kruszonką

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź na ciasto:

•2 szklanki mąki
•pół szklanki płatków owsianych
•opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
•gałązkę rozmarynu
•kostkę masła

Dodatkowo:

•2 szklanki żurawiny
•pół szklanki płatków migdałowych
•pół szklanki brązowego cukru 
 

Jak przyrządzić

Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj cukier waniliowy oraz posiekane listki rozmarynu i szybko wyrób, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki. Podziel je na pół. Posmaruj masłem formę do zapiekania i wyłóż jej dno połową ciasta. Posyp je z wierzchu połową płatków owsianych. Na płatkach rozłóż żurawinę i posyp ją połową brązowego cukru. Do pozostałego ciasta dodaj resztę płatków owsianych, a powstałą kruszonką przykryj owoce. Wierzch posyp resztą brązowego cukru i płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25­–30 minut, aż ciasto z wierzchu się zrumieni. 
 
Zdjęcie: Shutterstock
 
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również