Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kaczka w kasztanach

Aromatyczna, pieczona kaczka w kasztanach - przepis na jesienny obiad
Kaczka w kasztanach

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

Weź:
•4 nogi kaczki
•sól morską
•4 pokruszone listki laurowe 
•4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
•kilka gałązek tymianku
•pół szklanki białego wina
•puszkę jadalnych kasztanów
•8 ziemniaków
•gruszkę
•pieprz
 

Jak przyrządzić

Mięso natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki na noc. Ułóż je skórą do dołu, zalej winem, przykryj i gotuj 2 godziny. Ponacinane ziemniaki, gruszkę pokrojoną w ćwiartki oraz kasztany ułóż w brytfannie. Polej 2 łyżkami tłuszczu wytopionego z kaczki. Na wierzchu ułóż ugotowane nogi, posyp listkami tymianku. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 220°C przez pół godziny. 
 
 
Opracowanie: Joanna Zaguła   
Zdjęcia: Photocuisine/free
  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 180 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również