Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Szampańskie babeczki z malinami

Najpyszniejsza alternatywa dla róży? Szampańskie babeczki z malinami. Świetnie smakują i wyglądają!

Szampańskie babeczki z malinami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•3 duże jajka
•szczypta soli
•pół szklanki cukru
•pół szklanki mąki
•łyżka skrobi ziemniaczanej

na krem:
•150 g konfitury malinowej
•2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
•150 g mascarpone
•łyżka miękkiego masła•pół szklanki szampana

 

Jak przyrządzić

Konfiturę przetrzyj przez sitko. Dodaj połowę szampana i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, wlej skrobię rozrobioną w łyżce wody i energicznie mieszaj. Zagotuj, wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub dłużej). Potem zmiksuj z masłem i mascarpone. Białka jajek oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je mikserem na sztywno. Stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Wsyp przesianą przez sitko mąkę i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek wyłożonych papilotkami i piecz 25 minut w 165ºC. Babeczki powinny wyrosnąć niewiele ponad papilotki i delikatnie się przyrumienić. Nasącz je pozostałym szampanem i przed podaniem udekoruj kremem.

{google_adsense}
Autorka: Daria Dzida z mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.

 

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również