Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Chrupiące cukierki z orzechami

Przepis na pyszne ciasteczka z orzechowym nadzieniem.

Chrupiące cukierki z orzechami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•szklanka pistacji,
•2 garści migdałów,
•skórka z jednej pomarańczy,
•2 łyżki cukru,
•jajko,
•pół szklanki miodu,
•łyżka wody różanej,
•5 płatów ciasta filo,
•pół kostki masła,
•cukier puder do dekoracji

Jak przyrządzić

Skórkę pomarańczy namocz w wodzie, a potem zetnij ze spodu białą warstwę. Resztę posiekaj i wrzuć na patelnię z rozpuszczonym cukrem. Podsmażaj, aż się skarmelizuje. Pistacje i migdały zmiel. Wymieszaj z wodą różaną, skórką i miodem. Podgrzej w rondelku.

Kiedy nadzienie ostygnie, dodaj roztrzepane jajko, dobrze wymieszaj. Stop i ostudź masło. Posmaruj nim pierwszy płat ciasta, połóż na nim kolejny, posmaruj masłem i tak ze wszystkimi. Potnij ciasto na 12 kwadratów, na każdym ułóż roleczkę nadzienia i zawiń je w ciasto jak cukierek. Ściśnij końcówki. Posmaruj wierzch masłem.

Piecz kokardki prawie 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także: Słodkie serca - ciasteczka na walentynki.
_
_________________

Zdjęcie: Stockfood/Free
Przepis: Joanna Zaguła

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 50 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również