Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Kremowa zupa z cukinii

Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę z cukinii.

Kremowa zupa z cukinii

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•2 małe cukinie i dodatkowa do spiralek,
•szalotka,
•szklanka esencjonalnego bulionu,
•łyżka masła,
•łyżka oliwy,
•2 łyżki śmietany,
•sól,
•pieprz,
•chili,
•sok z cytryny,
•olej do smażenia.

Do podania:
•pomidorki koktajlowe,
•smakowa oliwa{related} z oliwek (np. rozmarynową).

Jak przyrządzić

W rondlu rozgrzej masło z oliwą, dodaj pokrojoną szalotkę i zeszklij. Wrzuć chili i cukinię pokrojoną w kostkę. Smaż 2-3 minuty, aż lekko się poddusi i zrumieni. Zalej bulionem, gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj na krem ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pomidorki posmaruj oliwą, posyp przyprawami i piecz w 200°C do czasu, gdy popękają i lekko się przyrumienią.

Z cukinii zrób cieniutkie wstążki obieraczką do warzyw i odłóż na godzinę na papierowe ręczniki, aby się lekko obsuszyły. Nadziewaj je na patyczki do szaszłyków, tworząc faliste kształty i usmaż na rumiano w gorącym głębokim tłuszczu. Jeszcze ciepłe dopraw solą i pieprzem, ściągnij z patyczków i udekoruj nimi zupę.

Autorka: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl 

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 30 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również