Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Mrowisko - ciasto litewskie

Wypróbuj przepis na mrowisko - ciasto litewskie.

Mrowisko - ciasto litewskie

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

WEŹ:
•5 jajek,
•szczypta soli,
•33 szklanki mąki,
•łyżka spirytusu,
•olej.

NA POLEWĘ:
•szklanka cukru,
•pół szklanki wody,
•szklanka miodu naturalnego.

DO POSYPANIA:
•pół szklanki maku,
•wiórki kokosowe,
•szklankę ulubionych bakalii.

Jak przyrządzić

Jaja lekko ubij z solą, dodawaj stopniowo mąkę, aż ciasto będzie przypominało to na pierogi. Wyrabiaj prawie pół godziny, a potem schowaj na godzinę do lodówki. Rozwałkuj cienko na stolnicy posmarowanej olejem. Radełkiem wytnij romby i smaż w głębokim, bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Osusz na papierowym ręczniku. Wodę z cukrem gotuj, aż uzyskasz gęsty syrop. Lekko ostudź. Dodaj miód. Układaj chrusty w stożek. Każdą warstwę polej syropem i posyp makiem, wiórkami i bakaliami.

Przepis: Katarzyna I Jerzy Zubryccy, osciniecgaladus.pl
Zdjęcie: Gutek Zegier

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 60 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również