Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Deser lodowy z bezami

Sprawdź przepis na deser z jagodami w roli głównej.

Deser lodowy z bezami

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

na bezy:
•2 białka,
•pół szklanki cukru,
•szczypta soli,

na lody:
•szklanka zamrożonych jagód,
•2 łyżeczki cukru,

•pół szklanki gęstej śmietany 18%

dodatkowo:
•jagody lub borówki amerykańskie

Jak przyrządzić

Białka idealnie oddzielone od żółtek wlej do niedużego naczynia, dodaj szczyptę soli i ubij na puszystą pianę. Wsypuj cienką stróżką cukier, ciągle ubijając. Gdy piana będzie gęsta, a kryształki cukru się rozpuszczą, przełóż  masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciśnij beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 90ºC.

Wyjmij blachę i po pięciu minutach przełóż beziki do szczelnego pojemnika. Jagody zmiksuj z cukrem i bardzo zimną śmietaną. Nakładaj do pucharków razem z bezikami. Udekoruj jagodami i od razu podawaj.

Zdjęcie i przepis: DARia DZIda mysweetworld.pl. Mieszka w sielskiej okolicy na Podbeskidziu. Od dziecka eksperymentuje w kuchni, uwielbia domowe drożdżówki i wszelkie desery z owocami.

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również