Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•3 szklanki mąki pszennej 480,
•21 łyżeczki drożdży instant,
•niecałą szklankę ciepłego mleka,
•1 kostka miękkiego masła,
•1 łyżeczka soli,
•1 łyżeczka cukru,
•2 łyżeczki natki pietruszki,
•łyżeczka ziół prowansalskich,
•1 łyżeczka tymianku,
•jajko,
•czarnuszka.

Jak przyrządzić

Do misy przesiej mąkę, dodaj zioła, cukier, sól, drożdże i mleko. Masło dodawaj partiami i wyrabiaj całość przez 10 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia w cieple.

Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki. Odstaw je do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką i piecz 20-25 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.

Przepis i zdjęcie: Katarzyna Bartoszewska,

Tomasz Poneta/Plate Of Joy

  • Trudność: Średnie
  • Czas przygotowania: 120 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również