Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Sernik na zimno krok po kroku

Sernik na zimno, fot. Rafał Meszka
 
 

Składniki

Oceń przepis:

Oddałeś już głos na ten przepis

•serek odsączony z 1200 g jogurtu greckiego (na stronie obok znajdziesz instrukcję),
•200 g śmietanki 36%,
•3 czubate łyżki cukru pudru,
•2 tabliczki białej czekolady,
•3 x po 10 g żelatyny,
•po 210 g zmiksowanych mrożonych malin i truskawek,
•blat biszkoptowy wielkości foremki. 
Do dekoracji:
•świeże owoce,
•listki mięty.

Jak przyrządzić

1. Śmietankę podgrzej prawie do zagotowania, zdejmij z ognia, wrzuć kawałki czekolady i odstaw na 3 minuty. Dobrze wymieszaj, ostudź.

2. Twarożek miksuj 2-3 minuty z czekoladową śmietanką i cukrem pudrem. Podziel masę na 2 części. Jedną odstaw, a drugą podziel na kolejne dwie i zmieszaj – jedną z truskawkami, drugą z malinami.

3. Każdą porcję żelatyny rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Wlej do serowych mas, energicznie mieszając trzepaczką. Wstaw na 2 minuty do lodówki, aby zaczęły tężeć.

4. Włóż biszkopt na dno foremki (np. z wyższym rantem) i wylej po kolei masy – malinową, śmietankową i truskawkową (albo odwrotnie). Warstwy nie muszą być idealnie równe – i tak wyjdzie ładnie. Wyrównaj wierzch. Wstaw sernik do lodówki na minimum 3 godz., aby zastygł. Przed podaniem udekoruj owocami i miętą.

Za udostępnienie domu do sesji dziękujemy Monice Tyszkiewicz i Piotrowi Kruszewskiemu. Letnisko Bajka to Społeczna Przestrzeń Artystyczna w warszawskiej Radości. W sesji wykorzystano: •kwiaty z Bukieciarni, Warszawa, ul. Mokotowska 41, •lniane serwety i bieżnik z pracowni haftu artystycznego Art Manus, Warszawa, ul. Mokotowska 41, •patery do ciast i emaliowane naczynia z Makutry, makutra.com.pl, •ceramikę polskich projektantów ze sklepu Porcelanowa, porcelanowa.com. Dziękujemy!

Przepis: Magdalena Święciaszek
Zdjęcia: Rafał Meszka
Stylizacja Agnieszka Berlińska

  • Trudność: Łatwe
  • Czas przygotowania: 0 min
autor Weranda Country

Weranda Country

Więcej przepisów tego autora

Zobacz również