Złoty proszek na rozgrzewkę. Pasuje do sałatki, zupy, zapiekanki i deseru. Sama lekko cierpka, podkreśla smak mięsa i łagodzi zapach ryb.
1/9 Zupa z komosą i Kurkumą
Dzięki kaszy zupa jest gęsta i sycąca. A w dodatku zdrowa, pełna witamin i pachnąca ziołami!
Weź: •szklankę komosy ryżowej •cebulę •2 marchewki •cukinię •puszkę kukurydzy •szklankę pomidorów z puszki •łyżeczkę mielonej kurkumy •szczyptę mielonego imbiru •szczyptę mielonego cynamonu •garść młodych liści szpinaku •garść listków bazylii •sól •pieprz •olej kokosowy
Pokrój cebulę na cienkie półtalarki. Komosę opłucz w zimnej wodzie. Marchewki i cukinię pokrój w plastry. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i komosę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj kukurydzę, marchew i cukinię. Zalej dwiema szklankami wody. Dodaj kurkumę, imbir i cynamon oraz posiekane listki bazylii. Gotuj blisko 10 minut, aż komosa zmięknie. Wrzuć pomidory. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z młodymi listkami szpinaku.
2/9 ŻÓŁTE RISOTTO z kurkumą
Weź: •2 szklanki ryżu do risotto •litr bulionu •szklankę białego wina •oliwę •cebulę •szczyptę chili •łyżeczkę kurkumy •świeże figi •garść pestek dyni •pół szklanki tartego parmezanu •łyżkę masła •świeży tymianek
Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wsyp ryż, wymieszaj, podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wsyp kurkumę i chili, wlej połowę wina oraz chochelkę bulionu. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, dolej resztę wina i znów gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Dolewaj bulionu, by ryż ugotował się al dente. Wtedy zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, posiekany tymianek, ser i wymieszaj. Podawaj z figami, posyp pestkami dyni i polej oliwą. Jeśli nie masz bulionu, możesz zrobić risotto na wodzie. Dodaj tylko nieco więcej wina i soli.
reklama
3/9 Makaron z papryką
Weź •opakowanie makaronu (najlepiej sojowego) •czerwoną i żółtą paprykę •garść liści jarmużu •olej do smażenia •pół łyżeczki mielonej kurkumy •niewielki kawałek świeżej kurkumy •niewielki kawałek świeżego imbiru •małą papryczkę chili •sos sojowy •olej sezamowy •garść orzechów nerkowca
Korzenie kurkumy i imbiru obierz łyżeczką, a potem pokrój na cieniutkie paseczki. Papryczkę chili posiekaj w niewielkie talarki. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Papryki pokrój w paseczki, liście jarmużu porwij na małe kawałki i wytnij z nich twarde żyłki. Na rozgrzany olej wrzuć posiekany świeży imbir, kurkumę i chili. Dodaj mieloną kurkumę, a po chwili paprykę i jarmuż. Kiedy się lekko podsmażą, dorzuć makaron, smaż jeszcze chwilę, dopraw sosem sojowym, skrop olejem sezamowym i posyp posiekanymi nerkowcami.
4/9 Warzywne burgery
Weź: 4 bułki hamburgerowe •połówkę kalafiora •łyżeczkę kurkumy •pół małej czerwonej kapusty •2 łyżki cukru •łyżkę octu balsamicznego •sól •pieprz •2 goździki •4 liście sałaty rzymskiej
Na sos: •cebulę •2 ząbki czosnku •niewielką papryczkę chili •łyżkę octu ryżowego (lub z białego wina) •2 łyżki sosu sojowego •łyżkę cukru •łyżkę koncentratu pomidorowego •łyżkę mąki kukurydzianej •łyżkę oleju kokosowego
Kalafiora pokrój na 4 grube plastry, oprósz solą, pieprzem i natrzyj kurkumą. Piecz w 190ºC, aż się zrumieni. Poszatkuj kapustę i wrzuć na patelnię, dodaj 3 łyżki wody, cukier, sól, pieprz i goździki. Duś, aż lekko zmięknie, wyjmij goździki. Przygotuj sos. Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i chili, dodaj starty czosnek, zmniejsz ogień, wlej ocet, dodaj koncentrat, sos sojowy i cukier. Mąkę rozpuść w pół szklanki ciepłej wody i wlej na patelnię. Gotuj na małym ogniu, aż sos zrobi się bardzo gęsty. Przekrój bułki na pół. Na dolnych połówkach ułóż liście sałaty, na nich porcję kapusty, po kawałku kalafiora i łyżce sosu. Przykryj górnymi połówkami.
5/9 ZAPIEKANKA Z BRUKSELKĄ
Weź: •po pół kilograma ziemniaków i brukselki •szklankę śmietanki kremówki •pół szklanki tartego parmezanu •sól •pieprz •szczyptę gałki muszkatołowej •łyżeczkę mielonej kurkumy
Duże ziemniaki pokrój na ćwiartki, małe zostaw w całości. Podgotuj je w mundurkach w osolonej wodzie, wystarczy 5 minut. Brukselkę wrzuć do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie odcedź i przełóż do lodowatej wody. Wymieszaj śmietankę z parmezanem, gałką i kurkumą, posól. Brukselkę i ziemniaki ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej śmietanką z serem. Piecz prawie 20 minut w 180ºC, aż śmietanka się zetnie i lekko przyrumieni. Podawaj jako dodatek do dania głównego. Pasuje do pieczonych ryb i mięs, sprawdzi się też jako samodzielne danie lub przystawka.
6/9 ŁOSOŚ POD KRUSZONKĄ
Weź •4 filety z łososia (certyfikowanego) •szklankę bułki tartej •łyżkę nasion kolendry •ząbek czosnku •pół łyżeczki chili •pół łyżeczki mielonej kurkumy •skórkę otartą z połówki cytryny •sól •pieprz •oliwę
Dodatkowo: •szklankę bulguru •ząbek czosnku •świeżą miętę •sok z połówki cytryny •sól •pieprz •garść migdałów •garść listków bazylii •ewentualnie sos słodko-kwaśny
Dodatkowo: •szklankę bulguru •ząbek czosnku •świeżą miętę •sok z połówki cytryny •sól •pieprz •garść migdałów •garść listków bazylii •ewentualnie sos słodko-kwaśny
Bułkę, posiekany czosnek i skórkę z cytryny, roztarte ziarna kolendry, chili i kurkumę zmiksuj z solą i oliwą. Filety natrzyj solą i pieprzem, ułóż na blaszce i posmaruj kruszonką. Piecz 15 minut. Zagotuj osoloną wodę, wsyp do niej bulgur i gotuj 5 minut. Odcedź, dodaj obrany czosnek, wlej sok z cytryny, przykryj i zostaw na kilka minut. Wyjmij czosnek i wymieszaj kaszę z migdałami i bazylią oraz miętą
7/9 SAŁATKA DYNIOWA
Weź: •miseczkę młodego szpinaku •kawałek dyni piżmowej albo małą dynię hokkaido •oliwę •mielony imbir •ewentualnie 2 świeże figi •sól •garść pestek dyni
Na sos: •pół łyżeczki mielonej kurkumy •łyżkę miodu •sok z połówki cytryny •łyżeczkę musztardy dijon •oliwę •sól •pieprz
Na sos: •pół łyżeczki mielonej kurkumy •łyżkę miodu •sok z połówki cytryny •łyżeczkę musztardy dijon •oliwę •sól •pieprz
Upraż pestki dyni na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj kurkumę z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlewaj oliwę małym strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką, aż dressing zrobi się gęsty i gładki jak majonez. Dynię obierz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop oliwą, posyp solą, imbirem i piecz w 180ºC, aż się lekko zrumienią i będą miękkie. Figi pokrój na ćwiartki. W misce ułóż szpinak, na nim figi i kawałki dyni. Wszystko polej sosem i posyp prażonymi pestkami dyni.
8/9 Korzenna kapusta z kurkumą
Klasyczna kiszonka z orientalnym twistem. Podniesie odporność rodziny i zaskoczy gości.
Weź: •dużą kapustę pekińską •3 ząbki czosnku •małą papryczkę chili •marchewkę •niewielki kawałek korzenia imbiru •łyżeczkę mielonej kurkumy •2 łyżki sosu sojowego •2 łyżki cukru •2 łyżeczki soli
Posiekaj kapustę i zasyp solą w misce, dociśnij z góry talerzykiem i zostaw na 2 godziny. Obierz marchewkę i pokrój ją w paseczki, obierz i posiekaj imbir, drobno pokrój chili. Odciśnij wodę z kapusty, dodaj marchewkę, przyprawy. Wymieszaj, włóż do słoja, dociśnij i zostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej.
9/9 Chałka z czekoladą
Weź: •2½ szklanki mąki •20 g świeżych drożdży •¾ szklanki mleka •¼ kostki masła •3 łyżki cukru •2 łyżeczki kurkumy
Na nadzienie: •5 łyżek cukru pudru •2 łyżki kakao •tabliczkę czekolady •¾ kostki masła •szczyptę cynamonu •garść słupków migdałowych
Na nadzienie: •5 łyżek cukru pudru •2 łyżki kakao •tabliczkę czekolady •¾ kostki masła •szczyptę cynamonu •garść słupków migdałowych
Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące), wrzuć drożdże i masło. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj cukier, kurkumę, mąkę i wyrabiaj ciasto, żeby było elastyczne. Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, dodaj cukier, kakao, cynamon i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj masą czekoladową. Zroluj je wzdłuż krótszego brzegu. Przetnij wałek wzdłuż na pół, ułóż obie części naciętą stroną do góry i spleć ze sobą. Odstaw na pół godziny, posyp migdałami i piecz 30 minut w 180ºC.
Opracowanie: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free
Zdjęcia: Stockfood/free