Jak zrobić ser panir?
Panir wygląda trochę jak nasz twaróg, ale w smaku podobny jest do włoskiej ricotty – kremowy i delikatny. Nadaje się do różnych dań.
Czytaj dalejLabneh - prosty i pyszny ser z jogurtu. Jak przygotować go w domu i z czym go podać?
Lubicie gęsty jogurt, nazywany u nas greckim? To nic innego jak nie do końca odsączony labneh
Czytaj dalejRzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Poznaj wielką moc tej małej roślinki!
Zielony trawniczek urośnie w domu o każdej porze roku, czy to w upalne lato, czy w mroźną zimę. Najchętniej wysiewamy rzeżuchę z okazji Wielkanocy, tymczasem warto ją jeść przez okrągły rok. Rzeżucha jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.
Czytaj dalejŻen-szeń, rokitnik, grzyby shiitake – naturalne adaptogeny, które wzmocnią odporność
Żen-szeń, rokitnik, ostropest, głóg, grzyby shiitake. Pomogą walczyć z chorobami, dodadzą sił, poprawią humor.
Słodki prezent pod choinkę: przepisy na domowe pralinki. Są pyszne i... śliczne!
Chrupią w nich orzechy, pachną śliwki i pomarańcze. W jednych gorzka czekolada miesza się z chili, w innych – biała z kwaśną limonką. Podaruj bliskim słodkie prezenty, takie od serca.
Czytaj dalejHerbata czarna, herbata biała czy herbata zielona – jaką wybrać? Każda ma inne działanie i właściwości
Herbata jest dobra na małe smuteczki, rześkie poranki i do popołudniowej przekąski. Biała, zielona, czerwona, turkusowa – każda działa jak lekarstwo!
Czytaj dalejFakty i mity o oliwie. Jak wybrać oliwę z oliwek i jak ją stosować? Zobacz nasz poradnik
Jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Czy wiesz, że z oliwy można ukręcić nawet lody? Grecy, Włosi i Hiszpanie lubią ją tak, że mogliby się w niej kąpać. Nic dziwnego, że jej popularność zawędrowała i do nas. Ale Południowcy mają wielowiekowe doświadczenie, jak wybrać dobrą i zdrową oliwę, a my – niekoniecznie. Przeczytaj nasz poradnik, jakie właściwości i cechy ma oliwa z oliwek, jak wybrać najlepszą i na co zwrócić uwagę na etykietach.
Czytaj dalejDzika róża – właściwości i przepisy na przetwory
Jesienią nasze babcie wyjmowały ze spiżarni zrobione z płatków lub owoców konfitury oraz marmolady i podawały do herbaty.
Czytaj dalej