najlepszy miód

Poznaj rodzaje miodu i wybierz dla siebie najlepszy

Naturalnie dobre

Jeśli zjesz codziennie przez miesiąc przynajmniej jedną łyżkę miodu, zwiększy się twoja odporność, nabierzesz  sił, lepiej będzie pracować serce i poprawi się praca jelit. Ale żeby zafundować sobie porcję zdrowia, a nie rozpuszczony cukier, musisz kupić dobry miód:

reklama

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

  • Najlepiej jest miód prosto z pasieki. Szukaj słoików, które na etykiecie mają jej nazwę, adres i telefon pszczelarza.

  • Nie bój się przed zakupem odkręcić opakowanie i powąchać miód. Tak sprawdzisz, czy nie sfermentował i czy jest prawdziwy. Taki od pszczół karmionych cukrem smakuje lekko kwaskowato, ale wcale nie pachnie.

  • Tylko prawdziwy miód układa się w piramidkę, gdy się go leje, i ma prawo się skrystalizować (to wcale nie znaczy, że się zepsuł).

  • Można nawet kupić miód kremowany. Jest utarty, a nie podgrzany, nie traci nic ze swojej zdrowotnej mocy, ale łatwiej go rozsmarować na chlebie.

Rodzaje miodów i ich właściwości

1. Miód spadziowy

  • Spadź to kropelki produkowane przez mszyce, które pojawiają się na liściach i igłach drzew. Pszczoły traktują te owady tak jak człowiek krowy i chętnie zbierają wytworzone przez nie „mleczko”. To dla nich cenny pokarm, szczególnie gdy lato jest suche i na kwiatach znajdują niewiele nektaru.

  • Miody ze spadzi iglastej i liściastej mają ciemną barwę, szybko i mocno się krystalizują. Spadź nie pojawia się co roku, dlatego to jedne z najdroższych miodów w Polsce. Ale warto je kupować, bo są też jednymi z najzdrowszych.

Dla kogo najlepszy będzie miód spadziowy?

  • Miód spadziowy działa antywirusowo (ze spadzi iglastej nawet mocniej niż z liściastej), wyleczy więc szybko kaszel i chrypę.  

  • Iglasty pomoże na wrażliwy żołądek, zaparcia oraz biegunki, a także na chore serce. Liściasty wspomaga pracę nerek i wątroby. 

Z czym jeść miód spadziowy?

  • Pasuje do sosu winegret z dodatkiem tymianku i lawendy – idealnego do polania sałatki z rukoli, z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich albo koziego serka.

2. Miód lipowy

  • Zostaje płynny przynajmniej kilka tygodni. To z miodu lipowego najczęściej powstawał staropolski miód pitny Lipiec. 

Dla kogo najlepszy będzie miód lipowy? 

  • Miód lipowy pomaga na gorączkę, zaburzenia krążenia i lekko obniża ciśnienie. To też balsam dla duszy – zwalcza bezsenność, łagodzi stres, wzmacnia organizm.

Z czym jeść miód lipowy? 

  • Smakuje na kanapce z białym serem, a w naparze miętowym ze świeżym imbirem stawia na nogi z rana.

3. Miód faceliowy

  • Facelię nazywa się królową roślin miododajnych, bo daje dużo nektaru. Powstaje z niej delikatny jasny miód.

Dla kogo najlepszy będzie miód faceliowy? 

  • Zwalczy zmęczenie po pracy w ogrodzie czy treningu, w czasie intensywnej nauki. Odtruwa organizm, wspomaga leczenie astmy. 

Z czym jeść miód faceliowy? 

  • Miód faceliowy jest lekko kwaskowaty, pasuje do lemoniady.

4. Miód gryczany

  • Choć gryka ma drobniutkie białe kwiatki, to miód z ich nektaru jest niemal czarny, o bardzo wyrazistym korzennym smaku.  

Dla kogo najlepszy będzie miód gryczany?

  • Ma sporo rutyny, która razem z witaminą C poprawia odporność i wspomaga układ krwionośny.

  • Sięgaj po niego, jeśli leczysz się na nadciśnienie czy miażdżycę.

  • Miód gryczany pomoże też wrócić do sił po chorobie i wyleczy spierzchnięte usta.

Z czym jeść miód gryczany? 

  • Pasuje do wytrawnych dań, np. jako glazura do pieczonych mięs.

  • Z musztardą doprawi zupę krem z pomidorów, a z bazylią, szałwią i migdałami – makaron. 

5. Miód akacjowy

  • Ma delikatny smak i słomkowy kolor, długo jest płynny, a nawet kiedy się skrystalizuje, zostaje miękki i dobry do smarowania. 

Dla kogo najlepszy będzie miód akacjowy?

  • Pomaga na nadkwasotę, zgagę, stan zapalny żołądka i jelit.

Z czym jeść miód akacjowy?

  • Łatwo się rozpuszcza w wodzie, więc można nim słodzić koktajle i dodawać do jogurtu.

  • Miód akacjowy to ulubiony miód dzieciaków.

rodzaje miodu

6. Miód leśny malinowy

  • Powstaje z nektaru zbieranego w dzikim, czystym środowisku.

  • Kiedy go powąchasz, wyczujesz aromat malin.

  • Krystalizuje się na gładko i robi się niemal biały.

Dla kogo najlepszy będzie miód leśny malinowy?

  • Przywróci apetyt niejadkom.

  • Miód leśny malinowy walczy z przeziębieniem, działając napotnie, zbija gorączkę.

Z czym jeśćmiód leśny malinowy? 

  • Do letniej owsianki z owocami, do ziołowej herbatki, np. naparu z zielonej herbaty i lawendy albo z mięty. Ale dodawajgo dopiero wtedy, gdy napój przestygnie.

7. Miód wrzosowy

  • Rzadki, dość drogi miód, najświeższy we wrześniu.

  • Ma lekko galaretowatą konsystencję i gorzkawy smak.

  • Szukaj miodu z polskich wrzosowisk w Borach Dolnośląskich, na Pomorzu i Mazowszu (w okolicach Zabrodzia). 

Dla kogo najlepszy będzie miód wrzosowy?

  • Mężczyznom po czterdziestce pomoże zapobiec problemom z prostatą.

  • Wspiera pracę nerek, łagodzi ból gardła.

Z czym jeść miód wrzosowy?

  • Rób z niego nalewki, polej grillowane brzoskwinie, filet z kurczaka albo kozi serek.

  • Pani Karolina z Pasieki Fujarskich w Czaplinku robi z nim lody. Miksuje łyżkę miodu wrzosowego, 2 banany, wanilię i sok z połówki cytryny. I zmraża przez 2 godziny.

8. Miód manuka

  • Miód Manuka powstaje wyłącznie na terenie Nowej Zelandii.

  • Posiada bardzo duże właściwości lecznicze.

  • Powstaje z drzewa Manori, jest gęsty, ma kolor mleczny. Zanim trafi na rynek przechodzi wiele badań.

Dla kogo najlepszy będzie miód Manuka?

  • Miód Manuka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

  • Ma pozytywny wpływ na jelita i żołądek. Wspiera odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na skórę – pomaga w leczeniu trądziku.

  • Przyspiesza także gojenie się ran i odleżyn.

Z czym jeść miód Manuka?

  • Dziennie powinno się spożywać 1-2 łyżeczek miodu. Można także rozpuścić go w ciepłym płynie lub dodawać do ulubionych potraw.

Co jeszcze dają nam pszczoły oprócz miodu?

1. Propolis (kit pszczeli)

  • To pełna witamin i minerałów mieszanka żywic, którą pszczoły uszczelniają gniazdo.

  • Wpływa pozytywnie na choroby skóry. Na choroby skóry i rany pomoże maść: 3 części wazeliny kosmetycznej podgrzewaj w piekarniku (70ºC) z 1 częścią sproszkowanego propolisu. Przetrzyj przez gazę i smaruj. 

2. Pyłek pszczeli 

  • 1-2 łyżeczki pyłku pszczelego rozpuść w wodzie i pij codziennie.

  • Naturalnie przeciwdziała miażdżycy i nadciśnieniu.

  • Wspiera pracę trzustki, wątroby. Pomaga na wrzody żołądka.

  • Pomaga na nerwy i przy odchudzaniu.  

3. Wosk pszczeli

Jak przechowywać miód?

  • Najlepiej przechowywać miód w szczelnym słoiku, w suchej ciemnej szafce. Nie trzymaj miodu w lodówce.

  • Powinno się go zjeść w ciągu 3 lat od wlania do słoika.

  • Na odporność pij 2 łyżki miodu rozpuszczone w wodzie z łyżeczką octu. Nie nastawiaj go na noc, bo traci cenne właściwości, a jeśli dodajesz cytrynę, to w ostatniej chwili – radzi pani Karolina z Pasieki Fujarskich. 

  • Podgrzewaj miód maksymalnie do 45°C, inaczej zamienia się w cukier. Najlepsza temperatura do picia wody z miodem to 37°C. 

  • Wyjadanie miodu prosto ze słoika to zły pomysł. Dotykaj go tylko czystą łyżeczką, żeby się nie psuł.

Do czego używamy miodu?

  • Dodawaj do przetworów łyżeczkę miodu. Nie tylko dla smaku i zdrowia. Będą miały ładniejszy kolor, miód je dodatkowo zakonserwuje.

  • Do dżemów i musów owocowych – dobry będzie miód akacjowy i miód lipowy

  • Do pikli i kiszonek – miód spadziowy

  • Do przecierów, dżemów i kompotów z jabłek – miód gryczany­­

  • Wymieszaj miód z suszonymi ziołami albo dodaj do nalewki ziołowej.

  • Miód z pędami jodły, świerku lub modrzewia  na kaszel, katar, anginę i zapalenie oskrzeli

  • Miód z  nagietkiem – na bóle miesiączkowe

  • Miód z jeżówką – na odporność

  • Miód z pokrzywą – odtruwający i przeciwreumatyczny

  • Miód d głogiem – na serce i nadciśnienie

Za pomoc w przygotowaniu artykułu dziękujemy państwu Karolinie i Grzegorzowi Fujarskim z PASIEKI FUJARSKICH.
Tekst: Joanna Zaguła Zdjęcia: shutterstock
Zobacz także: Miejskie pszczoły: zobacz jakie korzyści przynoszą miejskie pasieki

Zobacz również