Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przepisy z truskawkami: lody, bezy, drożdżówki i babeczki

Domowe lody z truskawkami
 
 

Tylko teraz truskawki są jędrne i pachnące. Róbmy z nich lody, dodawajmy do pysznych ciast i babeczek!

1/4 KRUCHE BABECZKI

Czas przygotowania: 30 minut 
 
WEŹ: •pół kostki masła •2 łyżki gęstego jogurtu •2 łyżki cukru •pół łyżeczki proszku do pieczenia •ziarna z jednej laski wanilii •szklankę mąki 
NA FRUŻELINĘ: •3½ szklanki truskawek •5 łyżek cukru żelującego (1:2) •łyżeczkę soku z cytryny  
NA KREM: •pół szklanki śmietanki kremówki •pół szklanki mascarpone •3 łyżki cukru pudru •opakowanie drobnego cukru waniliowego •łyżkę soku z cytryny
 
Masło posiekaj nożem, dodaj jogurt, cukier, wanilię, proszek do pieczenia i wymieszaj. Wsyp mąkę i szybko zagnieć zwarte, nieklejące się do rąk ciasto. Włóż do lodówki na co najmniej 40 minut. Rozwałkuj cienko i wyklej nim foremki babeczek. Piecz z obciążeniem w 200ºC do złotego koloru. Truskawki pokrój drobno, większość zmiksuj, zagotuj z cukrem żelującym i sokiem. Na koniec wrzuć pozostałe owoce i dokładnie wymieszaj. Ubij schłodzoną śmietanę na sztywno z cukrami, pod koniec dodaj sok z cytryny. Zmiksuj krótko mascarpone i wmieszaj delikatnie do śmietany. Do kruchych babeczek nakładaj po porcji kremu i przestudzonej frużeliny, a na wierzch świeże truskawki lub poziomki. 

 

2/4 Bezy z różanym kremem

Czas przygotowania: 2 godziny 
 
WEŹ: •180 g drobnego cukru •białka z 4 jaj (najlepiej je zważyć – powinno być 125 g) •szczyptę soli 
NA KREM: •opakowanie mascarpone •szklankę śmietany kremówki •4-5 łyżek cukru pudru •parę kropli soku z buraka •łyżkę soku z cytryny •pół łyżeczki spożywczego olejku różanego •poziomki i truskawki •listki werbeny cytrynowej
 
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, co jakiś czas partiami wsypuj cukier i cały czas ubijaj. Przełóż pianę do worka cukierniczego i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem, formując krążki o średnicy 7-8 cm. Piecz w 100°C minimum godzinę i 40 minut. Bezy muszą być w pełni wysuszone (sprawdzisz to, lekko w nie pukając). Wystudź je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietanę ubij na sztywno, dodając na koniec sok z cytryny. Mascarpone lekko ubij z cukrem, olejkiem, sokiem z buraka na gładką masę. Łyżką domieszaj do niej ubitą śmietanę, przełóż do rękawa cukierniczego. Na połowie blatów bezowych zrób z masy okręgi i wsyp do środka owoce. Przykryj pozostałymi  połówkami, dekoruj resztą kremu, owoców i listkami ziół. Podawaj natychmiast (lub przekładaj kremem i owocami tylko te blaty, które planujesz zjeść, a resztę trzymaj w szczelnych puszkach, przełożone papierowymi ręcznikami, żeby nie zmiękły).
 
reklama
 

3/4 Drożdżówka dla leniwych

Czas przygotowania: 15 minut zagniatania + 40 minut pieczenia
 
WEŹ NA CIASTO: •szklankę mleka •pół kostki drożdży •pół kostki masła •opakowanie cukru waniliowego •szklankę cukru •2½ szklanki mąki •skórkę i sok z jednej cytryny •4-5 szklanek truskawek 
NA KRUSZONKĘ: •2 łyżki miękkiego masła •2 łyżki cukru •2-3 łyżki mąki  na lukier: •4 łyżki cukru pudru •sok z cytryny
 
Poprzedniego dnia wieczorem przygotuj ciasto: utrzyj w misce drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. W garnuszku podgrzej mleko, aby było ciepłe (nie gorące), rozpuść w nim masło, wlej do drożdży, zamieszaj, dodaj resztę składników i łyżką wyrób jednolite ciasto. Wyłóż je na blachę i uklep palcami, powtykaj truskawki. Wymieszaj składniki kruszonki i posyp ciasto. Przykryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc. Następnego ranka wyjmij z lodówki i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 160°C i piecz do czasu, aż się zezłoci (około 40 minut). Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i polej lekko ostudzone ciasto. Podawaj jeszcze ciepłe, udekorowane świeżymi truskawkami, ze szklanką zimnego mleka. 
 

4/4 domowe LODY TRUSKAWKOWE

Czas przygotowania: 25 minut 
 
WEŹ: •1½ szklanki śmietanki kremówki •¾ szklanki skondensowanego słodkiego mleka w puszce •łyżeczkę soku z cytryny •5 szklanek truskawek •łyżkę cukru
 
Truskawki umyj, osusz, mniejsze zostaw w całości, a większe pokrój, aby kawałki owoców były takiej samej wielkości. Ułóż na plastikowej tacy i włóż do zamrażarki. Śmietanę ubij na sztywno, wmieszaj w nią skondensowane mleko i sok z cytryny. Wlej do płaskiego naczynia, wstaw do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmij owoce (zamrożone), przelej wrzątkiem i zblenduj z cukrem na gładką masę. Jeśli nie będą się chciały zblendować, dodaj odrobinę wrzątku. Połowę truskawkowej masy wymieszaj mikserem z ubitą, zamrożoną śmietaną. Nakładaj do wafelków na przemian masę truskawkową i truskawkowo-śmietankową. 
 
Teskt i zdjęcia: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna. Prowadzi bloga, na którym dzieli się przepisami na wegetariańskie pys­­zności.
 
 
Weranda Country nr 6/2018