Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Złote mleko na przeziębienie - radzi Klaudyna Hebda

Złote mleko z kurkumą wzmocni twoją odporność. fot. Shutterstock

Radzi Klaudyna Hebda, miłośniczka ziół i autorka bloga klaudynahebda.pl
Mimo że kurkuma to niepolska przyprawa, zna ją prawie każdy. Zwykle kupujemy ją sproszkowaną, ale coraz częściej dostępne są też całe kłącza do ścierania. A im świeższy proszek, tym lepszy! Ten ze sklepu, z papierowej torebki, powinien być pachnący, niezwietrzały i jak najciemniejszy. Uwaga, barwi koniuszki palców
na trudny do zmycia żółtobrunatny kolor. Zresztą tę właściwość kurkumy wykorzystuje się od wieków do barwienia potraw, wełny, lnu czy skór.

W Indonezji żółty ryż z kurkumą podaje się podczas tradycyjnej uczty weselnej, a państwo młodzi barwią nią sobie również ręce. Pasty z kurkumy używają tam kobiety po porodzie, a noworodkom smarują brzuszki, aby zabezpieczyć pępek przed infekcją po odcięciu pępowiny. Jak widać, nie tylko o kolor czy smak chodzi – kurkuma ma potężne działanie jako środek przeciwzapalny, pobudzający trawienie czy przyspieszający gojenie ran.

Dziś proponuję skorzystać z jej właściwości przeciwzapalnych i zwiększających odporność. Przygotuj tradycyjne remedium na przeziębienia, czyli złote mleko. Warto pamiętać, że kurkuma silniej działa, kiedy jest podawana z czarnym pieprzem oraz papryczką chili. Zatem jedzmy kurkumę zawsze w tym towarzystwie!

Jak zrobić ZŁOTE MLEKO na przeziębienie?
Weź:
•¹⁄³ szklanki suszonej kurkumy
•2⁄³ szklanki wody

Kurkumę gotuj z wodą prawie 10 minut – powinna wyjść gęsta pasta. Przelej ją do wypasteryzowanego słoiczka i przechowuj w lodówce. W razie choroby, ale i na co dzień, by poprawić odporność, rozpuść łyżkę pasty w szklance ciepłego mleka (może być z miodem), dopraw solidną szczyptą soli oraz pieprzu lub chili. Weganie mogą zastąpić krowie mleko sojowym.

Tekst: Klaudyna Hebda
Zdjęcie: Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 11/2015

Zobacz również: