Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wiosenne zioła

Czosnek niedźwiedzi Pachnące liście czosnku zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt, niszczą pasożyty przewodu pokarmowego.
 
 


Zmęczeni i słabi po zimie? Mądra natura ma dla nas niezwykły dar – świeże wiosenne zioła obdarzone wyjątkową mocą. Dla zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Czosnek niedźwiedzi
Nazywany też czosnkiem leśnym, cygańskim lub dzikim rośnie w lasach liściastych. Łatwo go rozpoznać, bo czosnkowy aromat wyczujemy dużo wcześniej, niż zobaczymy malownicze zielone kępy i białe pierzaste kwiaty. Pachnące liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt, niszczą pasożyty przewodu pokarmowego. Przyspieszają też gojenie ran i wrzodów. Zbieramy je przed kwitnieniem (od marca do maja), zanim stwardnieją i jemy tylko świeże, bo gotowanie i suszenie pozbawia je aromatu. Można je dodawać do sałatek, duszonych warzyw, past, zup i pierogów, w czym specjalizują się Rosjanie. Albo jak Niemcy kisić i marynować w oliwie.

reklama

Pierwiosnek
Już w marcu – jeśli jest naprawdę ciepło – na niskich stokach gór pojawiają się pełne energii prymulki (choć zwykle na ich kwiaty trzeba poczekać do kwietnia). Żółte kwiaty nie tylko cieszą oko. Pomagają przy przeziębieniach, zapaleniu gardła i krtani. Przynoszą ulgę oskrzelom i płucom znękanym nikotynowym dymem.

Kwiaty, młode liście i pędy prymulki, surowe bądź gotowane, wymieszane z zieloną sałatą i cykorią są jedną z ulubionych potraw w Rosji i Wielkiej Brytanii. Wino z tego ziela zaleca się jako środek regulujący krążenie krwi. Pamiętajmy jednak, że pierwiosnki są pod ochroną, więc nie można ich wykopywać z naturalnych stanowisk.

Fiołek wonny
Mały, niepozorny kwiatuszek tworzy piękne, fioletowe dywany. A do tego upojnie pachnie. Starożytni Grecy wiankami z fiołków leczyli bóle głowy. Roślina pomaga też przy przeziębieniach, oczyszczaniu organizmu i kłopotach żołądkowych. Ale uwaga, przedawkowanie powoduje nudności, wymioty i biegunkę. Liście fiołka można dodawać do wiosennych zup i sałatek. Kwiaty do aromatyzowania octu, a kandyzowane do deserów.
 

Weranda Country nr 2/2009

Zobacz również: